Till innehåll på sidan

Uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri

Skriftlig fråga 2013/14:472 av Löfstrand, Johan (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-07
Anmäld
2014-03-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2014-03-17
Svar anmält
2014-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2013/14:472 Uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri

av Johan Löfstrand (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Agroetanol i Norrköping har varslat 25 personer, och skälet, enligt Lantmännen, är politiska beslut om nya styrmedel för etanol. Indirekt påverkas även många fler arbetstillfällen hos åkerier, underleverantörer och lantbruk i regionen.

Riksdagen har beslutat att fordonsflottan ska vara oberoende av fossila bränslen 2030. Här kan etanolen fylla en stor funktion för att uppnå detta mål. Därför är det ännu mer beklagligt att Agroetanol tvingas till nedskärningar. Den svensktillverkade etanolen håller dessutom väldigt hög kvalitet och klimatprestanda, och den bidrar starkt till forskning och utveckling av miljövänliga drivmedel.

Sverige tappar nu arbetstillfällen på något som kunde förutses. Hade regeringen lyssnat på den kritik som framförts så hade detta kunnat undvikas om man till exempel hade haft ett tydligare fokus på klimatprestanda. Det verkar som att det saknas politisk handlingskraft hos regeringen.

Jag har tidigare ställt liknande frågor till regeringen, och där har det funnits resonemang kring klimatprestanda, men inget har hänt. Nu ser vi att regeringens ovilja att driva på miljöarbetet även får konsekvenser för svensk industri. Vi socialdemokrater anser att Sverige ska ha höga ambitioner på miljöområdet, både för att det skapar jobb och för att det förbättrar miljön. Vad regeringen vill är svårt att säga.

Jag har följande fråga:

Hur ser ministern på uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri, och vad anser ministern bör göras?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:472 besvarad av Statsrådet Anna-Karin Hatt

den 17 mars

Svar på fråga

2013/14:472 Uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri

Statsrådet Anna-Karin Hatt

Johan Löfstrand har frågat miljöministern hur hon ser på uppsägningarna inom svensk etanolproduktionsindustri och vad hon anser bör göras. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har ställt sig bakom den långsiktiga prioriteringen om en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Det är en mycket ambitiös målsättning och regeringen har varit och är mycket tydlig med att prioriteringen förutsätter bland annat en ökad andel förnybara drivmedel.

I linje med denna prioritering har regeringen därför genomfört en rad åtgärder vilka lett till att andelen förnybara drivmedel i Sverige ökar, och sedan Alliansregeringen tillträdde 2006 har andelen förnybara drivmedel i vägtrafiken fördubblats. Vi har bland annat mycket kraftfullt ökat stödet till forskning kring avancerade biodrivmedel, vi har förstärkt stödet till biogasanläggningar, vi har infört en fordonsbeskattning som gynnar alternativbränslebilar, och inom kort införs ett nytt kvotpliktsystem för biodrivmedel där vi ökar inblandningen av förnybart i bensin och diesel vilket leder till att vi ytterligare ökaranvändningen av förnybara drivmedel i Sverige. Kvoten för biodrivmedel i bensin kommer att leda till en ökad efterfrågan på etanol.

Parallellt med dessa nationella insatser, har regeringen under lång tid verkat för att det ska ställas höga krav på biodrivmedels klimatprestanda i de hållbarhetskriterier som gäller för alla medlemsstater i hela EU. Eftersom biodrivmedel är en global handelsvara, och eftersom utsläppen från transportsektorn också är globala, är det viktigt att vi gemensamt inom EU ställer höga gemensamma krav. I de hållbarhetskriterier som vi enats om i EU finns därför successivt skärpta krav på biodrivmedlens miljöprestanda, vilket främjar utvecklingen av allt mer klimatsmarta biodrivmedel.

Jag är den första att beklaga att Agroetanol nu varslat 25 personer om uppsägning. Vilka beslut olika företag fattar när det gäller olika typer av förändringar beror på ett stort antal faktorer, där regeringen har rådighet över några men långt ifrån alla. När det gäller styrmedlen för förnybara drivmedel offentliggjorde regeringen, för att ge tydliga och tidiga besked till alla aktörer på marknaden redan år 2007 att det särskilda tullvillkoret för etanol skulle tas bort. Regeringen har nu utformat den kvotplikt som snart träder i kraft, som syftar till att öka låginblandningen av förnybart i fossila bränslen, och därmed öka efterfrågan på bland annat etanol i Sverige. I budgetpropositionen för 2014 har regeringen angivit att kvotpliktsystemet är ett instrument som måste utvecklas över tiden, samt att framförda förslag om att i högre grad knyta kvotplikten till olika biodrivmedels miljöprestanda bör beaktas i detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.