Uppföljning av tillkännagivande i betänkande 2019/20:JuU33 om vapenfrågor
Skriftlig fråga 2021/22:1708 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-10
- Överlämnad
- 2022-06-13
- Anmäld
- 2022-06-14
- Svarsdatum
- 2022-06-22
- Sista svarsdatum
- 2022-06-22
- Besvarad
- 2022-06-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
I justitieutskottet betänkande 2019/20:JuU33 riktade utskottet följande tillkännagivanden till regeringen: en översyn av vapenlagstiftningen, avskaffande av tidsbegränsade vapenlicenser, genomförandet av vapendirektivet ska ske på miniminivå, ny tillståndsmyndighet, snabbare handläggningstider i ärenden om vapenlicens, synnerliga skäl i vapenlagen, särskild brottsrubricering för vapensmuggling samt förenklad licenshantering vid vapenbyte.
Dessa tillkännagivanden handlar än en gång om förenklingar för landets laglydiga jägare, sportskyttar och samlare, bland annat genom att avskaffa tidsbegränsade vapenlicenser för laglydiga jägare och sportskyttar och genom snabbare handläggningstider i ärenden om vapenlicenser. Man skulle generellt se över vapenlagstiftningen. Detta så att rättsväsendet mer effektivt kan lägga viktiga resurser på att bekämpa organiserad brottslighet.
I tillkännagivandet pekar man också på att Sverige ska arbeta för att vapendirektivet inom EU ska genomföras på miniminivå. Detta för att tydliggöra för regeringen att det inte är riksdagens vilja att överimplementera detsamma, för det skulle innebära försvåringar för landets jägare och sportskyttar.
Att regeringen följer riksdagens tillkännagivanden, utan att gräva ned dem i utredningar och beredningar på Regeringskansliet, är elementärt för att visa respekt för svensk demokrati och politik. Det är trots allt folkets vilja genom kloka inspel om förändringar/förbättringar som ett tillkännagivande baseras på, och det ska högaktas.
Med hänvisning till ovanstående vill jag härmed ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder har ministern vidtagit för att verkställa ovanstående tillkännagivande?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1708 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på frågorna 2021/22:1703–1708 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Förslag på hur tidsbegränsade licenser ska avskaffas, Tidsbegränsade licenser för landets jägare och sportskyttar, Respekt för riksdagens tillkännagivanden, Uppföljning av tillkännagivande om vapenfrågor, Tillkännagivande från 2020/21 om uppdelning av vapenlagstiftningen och Uppföljning av tillkännagivande i betänkande 2019/20:JuU33 om vapenfrågor
Marléne Lund Kopparklint har ställt ett antal frågor till mig på vapenområdet.
På senare år har ett antal åtgärder vidtagits för att minska risken för att vapen hamnar i orätta händer. Som exempel kan nämnas att straffen för vapenbrott har skärpts och att vapensmuggling har blivit ett eget brott med betydligt strängare straffskalor än för vanliga smugglingsbrott. Det har också gjorts ändringar som innebär att fler vapenbrott ska bedömas som grova eller synnerligen grova, särskilt sådana brott som begås i kriminella miljöer.
Regeringen arbetar emellertid också aktivt för att vapenlagstiftningen inte ska vara onödigt betungande för legala vapeninnehavare som jägare och sport-skyttar. Under 2021 har regeringen bland annat beslutat en proposition med förslag på lättnader i tillståndsplikten för ljuddämpare (prop. 2021/22:46). De nya reglerna träder i kraft den 1 juli 2022 och innebär bland annat att jägare och sportskyttar inte längre behöver ansöka om separat tillstånd för ljuddämpare som passar till deras vapen.
Regeringen har även tillsatt en ny utredning på vapenområdet (dir. 2022:40). Utredningen ska dels föreslå hur ändringarna i EU:s vapendirektiv ska genomföras på absolut miniminivå, dels göra en översyn av vapenlagstiftningen utifrån de tillkännagivanden som finns på vapenområdet. Syftet med översynen är framför allt att skapa ett regelverk som inte i onödan försvårar för legala vapeninnehavare. I linje med riksdagens tillkännagivanden ska det också övervägas om en tydligare åtskillnad bör göras mellan de straffrättsliga bestämmelserna och bestämmelser som rör jakt- och sportskyttars vapenhantering.
Som alltid är det viktigt att ändringar i vapenlagstiftningen föregås av noggranna överväganden. Utredningen har nu möjlighet att titta närmare på flera frågor på vapenområdet och regeringen kommer inte att föregripa det arbetet.
Stockholm den 22 juni 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.