Uppehållstillstånd för traffickingoffer
Skriftlig fråga 2013/14:279 av Ericson, Gunvor G (MP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2013-12-19
- Anmäld
- 2013-12-20
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Besvarad
- 2014-01-09
- Svar anmält
- 2014-01-13
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 19 december
Fråga
2013/14:279 Uppehållstillstånd för traffickingoffer
av Gunvor G Ericson (MP)
till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)
Människohandel eller trafficking är en av de mest utbredda och grövsta formerna av våld. Trafficking är snabbt ökande och bedöms vara den tredje största formen av organiserad brottslighet efter vapen- och narkotikahandel och omsätter miljarder årligen. Människor exploateras överallt, och Sverige är inget undantag. Mellan 400 och 600 traffickingoffer kommer till Sverige varje år, enligt rikskriminalen.
Människohandeln med främst kvinnor och flickor syftar till att tvinga in dem i prostitution, under mer eller mindre slavliknande förhållanden, och deras rättigheter kränks av såväl förövare och kidnappare som stater och nationella rättssystem. I sitt jultal nyligen lyfte statsministern upp problemen med trafficking. Det är bra, och jag välkomnar att statsministern lyfter upp frågan om en översyn av straffen för köp av sexuell tjänst kopplat till människohandel eller koppleri.
För att kunna straffa dem som står bakom denna brottslighet gäller det att det finns människor som vågar vittna, och möjligheten för dem att kunna få permanent uppehållstillstånd kan vara en avgörande faktor att våga.
Människor som har utsatts för gränsöverskridande människohandel är offer för ett allvarligt brott och ska ges tillgång till skydd och bistånd. Bekämpandet av människohandelns komplexa problem måste ske rättligt, socialt och ur ett jämställdhetsperspektiv.
Med ovanstående som bakgrund vill jag fråga:
Kommer statsministern att verka för att utöka skyddet för de kvinnor som vittnar så att de kan välja att stanna i Sverige med permanent uppehållstillstånd?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:279 besvarad av Statsrådet Tobias Billström
den 9 januari
Svar på fråga
2013/14:279 Uppehållstillstånd för traffickingoffer
Statsrådet Tobias Billström
Gunvor G Ericson har frågat statsministern om han kommer att verka för att utöka skyddet för de kvinnor som vittnar, så att de kan välja att stanna i Sverige med permanent uppehållstillstånd. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.
Jag delar Gunvor G Ericsons beskrivning att bekämpandet av människohandel är ett komplext problem. Bekämpandet av människohandel är fortfarande en prioriterad fråga för regeringen. Exempelvis har regeringen gett Länsstyrelsen i Stockholms län uppdrag att på nationell nivå samordna arbetet mot alla former av människohandel. Länsstyrelsen ska samverka med myndigheter, organisationer och andra aktörer som den finner lämpliga både i Sverige och i andra länder, särskilt i de länder till vilka personerna återvänder.
I fråga om uppehållstillstånd ska enligt utlänningslagen ett tidsbegränsat tillstånd om minst sex månader på ansökan av förundersökningsledaren ges till en utlänning som medverkar i förundersökning eller huvudförhandling i brottmål, s.k. bevisperson. Det finns även möjlighet att förlänga tillståndet och att ge uppehållstillstånd under en betänketid. Bestämmelsen, som grundar sig på ett EU-direktiv om uppehållstillstånd för offer för människohandel, är väl avvägd och regeringen har inte för avsikt att ändra den.
Tillstånd enligt nämnda bestämmelse hindrar inte att den enskilde själv ansöker om och beviljas permanent uppehållstillstånd på annan grund, enligt övriga regler i utlänningslagen. Migrationsverket och migrationsdomstolarna ska vid prövningen av en sådan ansökan göra en sammantagen bedömning av alla omständigheter i det enskilda fallet.
Det är inte givet att den som utsatts för människohandel vill stanna kvar i landet. Frågan om ett tryggt återvändande är också viktig i arbetet mot människohandel. Genom uppdraget till Länsstyrelsen i Stockholms län har regeringen skapat förutsättningar för nya vägar och insatser för att ge skydd och stöd åt de personer som varit utsatta för prostitution och människohandel när de återvänder till sina ursprungsländer.
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.