UNHCR:s kvotflyktingssystem
Skriftlig fråga 2014/15:239 av Mikael Cederbratt (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-02-18
- Överlämnad
- 2015-02-18
- Anmäld
- 2015-02-19
- Svarsdatum
- 2015-02-25
- Sista svarsdatum
- 2015-02-25
- Besvarad
- 2015-02-25
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Under alliansregeringen fick Sverige det hedrande uppdraget av FN att leda det globala arbetet med att åstadkomma fler platser i UNHCR:s kvotflyktingssystem. UNHCR har nyligen uppgett att det finns ett omedelbart behov av 380 000 vidarebosättningsplatser. I dag finns runt 100 000 sådana platser för kvotflyktingar runt om i världen.
Sverige har Europas största kvot för vidarebosättning. Om EU:s 28 medlemsstater hade proportionellt lika stor kvot som Sverige skulle 100 000 nya platser omedelbart kunna beredas och fler av de mest utsatta människorna skulle få skydd. Detta skulle avhjälpa de värsta förhållandena i de flyktingläger som finns i länderna runt omkring Syrien och i andra konfliktområden.
Hur avser justitie- och migrationsminister Morgan Johansson att förmå fler länder att ta sitt ansvar och utöka sitt åtagande i UNHCR:s kvotflyktingssystem?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:239 besvarad av Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister
Dnr Ju2015/1930 | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:239 av Mikael Cederbratt (M) UNHCR:s kvotflyktingsystem
Mikael Cederbratt har frågat mig hur jag avser att förmå fler länder att ta sitt ansvar och utöka sitt åtagande i UNHCR:s kvotflyktingsystem.
Vidarebosättning är och har länge varit en viktig del av den svenska flyktingpolitiken. Detär också en central fråga i de pågående solidaritetsdiskussionerna i EU. Sverige har en framträdande roll när det gäller vidarebosättning och vi delar ofta och gärna med oss av våra erfarenheter för att väcka intresse hos fler stater att engagera sig. Migrationsverket som är ansvarig myndighet har en robust ordning för arbetet med den svenska flyktingkvoten och är en högt värderad partner till UNHCR i detta viktiga arbete.
För att främja vidarebosättning har det gemensamma arbetet varit viktigt under det svenska ordförandeskapet i kärngruppen för vidarebosättning av flyktingar från Syrien . Mycket goda resultat har hittills uppnåtts med över 57 000 platser för vidarebosättning eller inresa på s.k. humanitär grund. Det är likafullt nödvändigt att staterna behåller fokus för att få fram ytterligare platser för syrier under åren 2015 och2016, enligt UNHCR:s appell.
Under min tid som minister har jag i kontakter med de övriga medlemsstaterna tagit upp behovet av ökad vidarebosättning till EU för att visa solidaritet med framförallt Syriens grannländer. Jag kommer även i fortsättningen att diskutera frågan i möten med mina EU-kollegor.
I EU pågår för närvarande diskussioner om ett gemensamt EU-projekt, ”Save Lives EU pilot project on resettlement”. Projektet bygger på principen om solidaritet och förhoppningen är att få fler medlemsstater att engagera sig och bidra med kvotplatser. Förslag som syftar till ökad vidarebosättning välkomnas. Om nya vidarebosättningsstater lär sig mekanismerna när det gäller mottagande och en ansvarsfull integration av kvotflyktingar, får de också värdefulla kunskaper och erfarenheter som de kan tillämpa vid mottagande av asylsökande.
Det är hög tid att EU:s medlemsstater gör mer för att säkerställa skydd genom vidarebosättning för flyktingar med akuta behov. Därigenom frisätts resurser för UNHCR i dess arbete med att hantera de omfattande flyktingsituationer vi ser i världen i dag. Dessutom är vidarebosättning ett sätt att visa solidaritet med de värdländer som idag tar emot många människor på flykt.
Stockholm den 24 februari 2015
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.