Ungerns internetskatt
Skriftlig fråga 2014/15:66 av Birgitta Ohlsson (FP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2014-11-12
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Sista svarsdatum
- 2014-11-19
- Svarsdatum
- 2014-11-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
I slutet av oktober demonstrerade tusentals människor i Budapest i protest mot en av regeringen planerad internetskatt. Förslaget till skatt innebar att internetanvändare skulle krävas på nästan 5 kronor per gigabyte datatrafik. Förslaget som är ett klart hot mot demokratin och ungrarnas frihet på nätet har upprört inte bara ungrarna utan också EU-kommissionen. Förslaget ligger också i linje med premiärminister Viktor Orbáns tidigare politik, som fått mycket kritik för flera antidemokratiska reformer. Efter det inhemska missnöjet och den internationella kritiken beslöt Orbán att dra tillbaka förslaget i sin nuvarande form, men har också meddelat att frågan om en internetskatt ska utredas vidare.
I Lissabonfördraget fastställs unionens grundläggande värden, däribland respekten för demokrati och mänskliga rättigheter, som samtliga medlemsstater har en skyldighet att respektera. Medlemsstaterna har en skyldighet att fullt ut respektera EU:s fördrag och regelverk. Ungern har gång på gång visat att man bryter mot Lissabonfördraget i detta hänseende.
Vilka initiativ avser utrikesministern att ta bilateralt och inom EU för att Ungerns regering ska följa rättsstatens principer och hur avser utrikesministern att agera mot lagförslag, som till exempel internetskatten, som kränker de mänskliga rättigheterna?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:66 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:66 av Birgitta Ohlsson (FP) Ungerns internetskatt
Birgitta Ohlsson har frågat mig om vilka initiativ jag avser ta bilateralt och inom EU för att Ungerns regering ska följa rättsstatens principer samt hur jag avser agera mot lagförslag, som till exempel skatten på dataöverföring, som kränker de mänskliga rättigheterna.
Jag instämmer i Birgitta Ohlssons oro över utvecklingen i Ungern på senare år, även om det aktuella lagförslaget som Birgitta Ohlsson nämner har dragits tillbaka för att utredas vidare. Regeringen har noterat den kritik som framförts mot Ungern av internationella institutioner, däribland Europeiska kommissionen och Europarådets Venedig-kommission.
I Lissabonfördraget fastställs unionens grundläggande värden, däribland demokrati, rättsstatens principer och respekt för de mänskliga rättigheterna. EU-kommissionen är fördragets väktare som ska övervaka att medlemsstaterna följer fördrag och regelverk och kommissionen har i detta avseende riktat invändningar mot Ungern.
Kommissionens nya ramverk för att stärka rättsstaten, ett initiativ som välkomnas av regeringen, ska ge kommissionen verktyg för att föra dialog och ge rekommendationer när en medlemsstat riskerar bryta mot de värden man förbundit sig till i enlighet med artikel 2 i fördraget.
Ramverket tydliggör kommissionens ansvar och möjlighet att agera inom fördragen och kompletterar överträdelseförfaranden enligt artikel 258 i fördraget om EU:s funktionssätt och mekanismerna i artikel 7 i EU-fördraget.
Arbetet i EU för att stärka rättsstaten är mycket viktigt för regeringen.
Alla EU-medlemsstater har en skyldighet att respektera de grundläggande värdena såsom de finns återgivna i EU-fördraget (art 2) och leva upp till sina internationella åtaganden när det gäller rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter.
Jag kommer att nära följa utvecklingen i Ungern och Sverige kommer även fortsatt att driva frågan om betydelsen av ett fritt och säkert internet i EU och i andra fora.
Stockholm den 21 november 2014
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.