Ungdomspåföljder

Skriftlig fråga 2017/18:605 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-19
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Moderaterna vill se skärpta påföljder för unga lagöverträdare. Syftet är att unga lagöverträdare ska få en kännbar konsekvens men också att unga tidigt ska få hjälp att lämna sitt kriminella liv bakom sig.

Moderaterna har tidigare föreslagit att införa helgavskiljning med fotboja som påföljd. Detta innebär till exempel att en ung lagöverträdare ska vara tvingad att vistas i sin bostad, eller tvärtom, under helger och kortare perioder. Avsikten är också att den unge ska delta i till exempel påverkans- och attitydprogram, praktik eller organiserad fritidsverksamhet. Detta ska övervakas med elektronisk fotboja.

Redan 2015 tillkännagav riksdagen att regeringen bör se över hur ungdomspåföljden helgavskiljning med fotboja kan utformas för att återkomma med ett sådant förslag till riksdagen.

Frågan har utretts men jag kan konstatera att inget förslag gällande detta finns i regeringens propositionsförteckning för tiden januari–september 2018 trots att det har gått nästan tre år sedan tillkännagivandet.

I februari 2017 aviserade justitie- och inrikesministern i SVT:s Agenda att regeringen skulle komma med förslag under 2017 om just sådana ungdomspåföljder.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att lägga fram förslag om skärpta ungdomspåföljder under 2018?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:605 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/

00543

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:605 av Ellen Juntti (M) Ungdomspåföljder

Ellen Juntti har frågat mig om jag avser att lägga fram förslag om skärpta ungdomspåföljder under 2018.

Det är viktigt med tidiga insatser för barn och unga som riskerar att hamna i kriminalitet. Det är också viktigt att vi har tydliga och konsekventa ungdomspåföljder som kan bidra till att förebygga och hindra att unga fortsätter begå brott. Påföljdsutredningen, som lämnade sitt betänkande 2012, föreslog att det skulle införas nya påföljder för unga. Den borgerliga regeringen vidtog dessvärre inga åtgärder för att gå vidare med förslagen. Sedan utredningens ställningstaganden gjordes har vissa av förutsättningarna för dessa förändrats. Jag gav därför i december 2016 en utredare i uppdrag att överväga och komplettera de bedömningar och förslag som lämnats av Påföljdsutredningen om nya påföljdsinslag för unga lagöverträdare. Utredaren redovisade sitt uppdrag i juni förra året i promemorian Nya ungdomspåföljder (Ds 2017:25). I promemorian föreslås två nya påföljder för unga.

Förslaget om ungdomsövervakning med åtgärder som gör att unga kan hållas borta från platser med droger och kriminalitet på helger och kvällar tycker jag är särskilt intressant. Påföljden innefattar tydliga inskränkningar i den unges rörelsefrihet, som utgångspunkt i form av s.k. helghemarrest. Till skillnad från Påföljdsutredningens förslag föreslås de rörelsebegränsade inslagen i princip alltid kontrolleras med elektronisk övervakning. Statens institutionsstyrelse (SiS) föreslås vara huvudman för påföljden.

Promemorian har remissbehandlats. Förslaget om ungdomsövervakning har överlag mottagits väl av remissinstanserna. Några av remissinstanserna ifrågasätter dock valet av huvudman för påföljden och om det inte vore bättre att huvudmannaskapet ankom på Kriminalvården. Frågan om nya ungdomspåföljder är mycket viktig för regeringen och förslagen bereds vidare i högt tempo inom Regeringskansliet.

Stockholm den 31 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.