Undantagen från mobilförbud i bil
Skriftlig fråga 2017/18:767 av Jessica Rosencrantz (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-09
- Överlämnad
- 2018-02-12
- Anmäld
- 2018-02-13
- Svarsdatum
- 2018-02-21
- Sista svarsdatum
- 2018-02-21
- Besvarad
- 2018-02-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Från och med den 1 februari 2018 är det inte längre tillåtet att använda en mobiltelefon eller annan handhållen kommunikationsutrustning för förare under färd med motordrivet fordon. Endast utryckningsfordon i trängande fall är undantagna från förordningsändringen.
Utformningen av ändringen har mött skarp kritik, både på förhand och efter att den trätt i kraft. Bland annat har polisen påpekat att den nya förordningen kan inverka på spaningssituationer där föraren i och med den nya förordningen inte får hålla i kommunikationsradion, vilket försvårar kommunikationen.
Även busschaufförer i kollektivtrafik har drabbats när de inte längre fått hålla i sin kommunikationsutrustning för att kommunicera med passagerare och trafikledning.
Den 8 februari kom beskedet från regeringen att man infört ytterligare undantag från förbudet. Fordon som används vid blåljusverksamhet och annan liknande verksamhet undantas från förbudet. Även brådskande tjänsteutövning av en tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska samt personal inom Kriminalvården eller i andra jämförliga fall undantas.
Undantagen träder i kraft den 12 februari 2018, vilket innebär att nämnda verksamheter i närmare två veckor löpt risk att påverkas på ett negativt sätt.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:
Bedömer statsrådet att den nya förordningen kommer att fungera som tänkt i och med de nya undantagen, eller löper ytterligare verksamheter risk att påverkas negativt av det nya förbudet?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:767 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Svar på fråga 2017/18:767 av Jessica Rosencrantz (M)
Undantagen från mobilförbud i bil
Jessica Rosencrantz har frågat mig om jag bedömer att den nya förordningen kommer att fungera som tänkt i och med de nya undantagen, eller löper ytterligare verksamheter risk att påverkas negativt av det nya förbudet.
Att förbättra trafiksäkerheten är prioriterad fråga av regeringen. Sedan millennieskiftet har antalet omkomna i vägtrafiken mer än halverats. På senare tid har dock minskningen av antalet omkomna i vägtrafikolyckor stannat av. Regeringen fattade mot den bakgrunden beslut den 1 september 2016 om inriktningsdokumntet Nystart för nollvisionen.
Ett av de beslut som regeringen fattat med utgångspunkt i nollvisionens nystart är en ändring i trafikförordningen gällande förares användning av kommunikationsutrustning under färd. Sedan tidigare gäller enligt trafikförordningen (1998:1276) att föraren får ägna sig åt aktiviteter som användning av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på förandet av fordonet. Förordningen har ändrats. Från och med den 1 februari i år får inte förare använda denna utrustning på ett sådant sätt att han eller hon håller den i handen. Förbudet mot att hålla utrustningen i handen gäller utan att det behöver göras en prövning av om användningen påverkat framförandet av fordonet menligt.
Regeringen har även fattat beslut om ett undantag som innebär att den nya regeln inte gäller när ett fordon används i viss tjänsteutövning. Undantaget gäller räddningstjänst, sjuktransport, polisman, vägtransportledare eller någon annan deltagare som ingår i vägtransporten enligt lagen om vägtransportledare och för personal vid Säkerhetspolisen när de vidtar en skyddsåtgärd. Vidare undantas – ifall det är frågan om brådskande tjänsteutövning – tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska, personal inom Kriminalvården eller i andra jämförliga fall. Undantagen gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas.
Eftersom det är viktigt att undvika att förare distraheras av att använda handhållen mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning anser jag att ytterligare undantag endast bör införas om det finns mycket tydliga skäl.
Stockholm den 21 februari 2018
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.