UD:s agerande gentemot Ryssland

Skriftlig fråga 2014/15:565 av Lena Asplund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-22
Överlämnad
2015-05-25
Anmäld
2015-05-26
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sveriges rikskronofogde Eva Liedström Adler blev kvarhållen ett dygn i Moskva vid en mellanlandning där på väg hem efter en tjänsteresa till Armenien. Hennes två medarbetare fick dock resa vidare utan problem. 

I den medierapportering som varit angående händelsen har inget skäl angetts till varför rikskronofogden kvarhölls. Det är allvarligt att Ryssland utan närmare skäl väljer att kvarhålla svenska myndighetspersoner, och det ställer frågor om detta kan hända andra officiella svenska politiker och tjänstemän. 

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur agerade ministern och UD för att hjälpa rikskronofogden när hon kvarhölls i Moskva, och ser man att detta är något som kan hända igen?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:565 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:565 av Lena Asplund (M) UD:s agerande gentemot Ryssland – – – – – – – – –

Lena Asplund har frågat mig hur jag och UD agerade för att hjälpa Sveriges rikskronofogde Eva Liedström Adler när hon kvarhölls i Moskva, och om jag ser att detta är något som kan hända igen.

Regeringen ser allvarligt på sådana här händelser. Innan jag går in på

vilka åtgärder som har vidtagits av Utrikesdepartementet i detta fall, önskar jag kort sammanfatta händelseförloppet. Chefen för den svenska Kronofogdemyndigheten kvarhölls på Sjeremetjevo flygplats i Moskva över natten 27-28 april samtidigt som hennes två kollegor tilläts lämna flygplatsen till ett transithotell. Samtliga fick resa hem med ett plan till Stockholm påföljande dag.

Under kvarhållandet var Utrikesdepartementets prioritering att tillse personernas välmående samt att rikskronofogden tillsammans med sina kollegor skulle få flyga till Stockholm så snart som möjligt. På Utrikes-departementets begäran tog Sveriges ambassad i Moskva kontakt med Eva Liedström Adler och dennes medresenärer för att utröna vad som hänt och hur de hade behandlats. Kontakt togs även med ryska myndighetsföreträdare för att försäkra att rikskronofogden skulle få

resa vidare till Stockholm.

Ingen förklaring till kvarhållandet har getts av ryska officiella företrädare. Information överlämnades till Utrikesdepartementet 28 maj i vilken framkom att Eva Liedström Adler står på en lista över EU-medborgare som nekas inresa i Ryssland. Det är dock i sig inte en förklaring till det ryska agerandet. Utrikesdepartementet har instruerat ambassaden i Moskva att efterfråga en förklaring till kvarhållandet av rikskronofogden hos ryska utrikesministeriet samt motiveringen till att belägga åtta svenska medborgare med inreseförbud i Ryssland.

Från svensk sida kan vi inte uttala oss om sannolikheten för att ryska myndigheter ska kvarhålla andra utländska medborgare, än mindre försäkra att så ej kommer att ske. Detta särskilt som Ryssland inte har givit någon godtagbar förklaring till sitt agerande. Utrikesdepartementet kommer att följa upp händelsen och står i kontakt med både Finansdepartementet och Kronofogdemyndigheten.

Stockholm den 3 juni 2015

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.