Tv-tittandet över sundet
Skriftlig fråga 2013/14:482 av Karlsson, Anders (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-03-11
- Anmäld
- 2014-03-11
- Besvarad
- 2014-03-19
- Svar anmält
- 2014-03-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 11 mars
Fråga
2013/14:482 Tv-tittandet över sundet
av Anders Karlsson (S)
till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)
Visionen om en integrerad Öresundsregion handlar om en stark region i norra Europa med 3,5 miljoner invånare, starka universitet och högskolor och ett starkt kunskaps- och forskningsinriktat näringsliv. För den svenska delen av regionen är den större regionen det sammanhang som kan bryta den alltför höga arbetslösheten i Helsingborg, Malmö och Landskrona.
En viktig del i denna integration är det språkliga och kulturella utbytet. Alltsedan televisionens tillkomst har man kunnat se varandras program över sundet och på så sätt lärt sig varandras språk och kultur. Sedan digitaliseringen är detta omöjligt, och det märks tydligt att de unga generationerna inte fått denna naturliga språk- och kulturstimulans. Nordiska rådet har länge arbetat just för de nordiska språken. År 2006 antog de nordiska undervisningsministrarna en deklaration om nordisk språkpolitik. Ministrarna var eniga om att Nordens samhällsbärande språk ska fortsätta att vara just samhällsbärande och att de ska vara starka och levande i medborgarnas medvetande. Att ett språk är samhällsbärande betyder att det används i officiella syften, till exempel i undervisning och lagstiftning.
Fråga:
Genom vilka initiativ vill ministern se till att skåningar och danskar ska kunna se varandras tv-program, vilket främjar språkförståelsen?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:482 besvarad av Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth
Svar på fråga
2013/14:482 Tv-tittandet över sundet
Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth
Anders Karlsson har frågat mig genom vilka initiativ jag vill se till att skåningar och danskar ska kunna se varandras tv-program.
Den tidigare användningen av analog sändningsteknik för tv medförde att fria (okodade) marksändningar avsedda för mottagare i Sverige respektive Danmark ”läckte över” i gränstrakterna. Till följd av att de digitala marksändningarna i princip följer nationsgränserna har detta s.k. överspill från frikanalerna minskat.
Jag delar Anders Karlssons uppfattning att goda möjligheter till språkligt och kulturellt utbyte är en viktig del i visionen om en integrerad Öresundsregion.
Den grundlagsskyddade etableringsfriheten för medier innebär att det, som en utgångspunkt, är en fråga för programbolag och operatörer var och på vilka villkor olika tv-kanaler visas. För sändningar i marknätet krävs sändningstillstånd, men i övrigt finns inget som hindrar gränsöverskridande tv-sändningar. Samtidigt innebär upphovsrättens territoriella konstruktion att programföretag som sänder över gränserna måste förvärva nödvändiga rättigheter i mottagarlandet, vilket kräver att ekonomiska överväganden görs, både hos kommersiella aktörer och public service.
Enlig min uppfattning vore det ingen bra lösning att låta svenska avgiftsbetalare bekosta danska tv-tittares tillgång till svenska program och vice versa. Det är möjligt för de tittare som så önskar att teckna betalabonnemang där andra nordiska public service-kanaler ingår. I Skåne har intresset för dansk tv varit mycket stort och de danska kanalerna har under lång tid funnits i utbudet av betalkanaler hos olika svenska betal-tv-leverantörer. De nordiska public service-kanalerna har dessutom sedan lång tid ett utvecklat samarbete med både samproduktioner och inköp av tv-program mellan länderna.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.