Turkiets missbruk av Interpol
Skriftlig fråga 2017/18:1642 av Amineh Kakabaveh (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-09-07
- Överlämnad
- 2018-09-10
- Besvarad
- 2018-09-19
- Sista svarsdatum
- 2018-09-19
- Svarsdatum
- 2018-09-19
- Anmäld
- 2018-09-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Återigen har Turkiet genom Interpol låtit efterlysa en framstående kulturpersonlighet, människorättskämpe, författare och journalist, Ragip Zarakolu, som under lång tid varit i opposition mot flera olika regimer som haft makten i Turkiet, som – inte minst under de två senaste åren – allt snabbare, under president Erdoğans ledning, håller på att utvecklas till en fullständig diktatur. Zarakolu är en av grundarna av den välkända människorättsorganisationen Turkish Human Rights Association (IHD). Han har suttit i fängelse för sitt arbete med MR-frågor och sitt skrivande om bland annat folkmordet på armenierna 1915. Han lever sedan fem år tillbaka i Sverige. De första åren vistades han här som fristadsförfattare. Han sökte svenskt medborgarskap i januari i år. Turkiska myndigheter har tidigare genom Interpol försökt att få regimkritiska personer utlämnade. Detta är ett uppenbart och oförskämt missbruk av Interpol. Det är min förhoppning att regeringen avfärdar denna begäran från de turkiska myndigheterna, som inte är något annat är ren och skär förföljelse.
Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:
Vad avser ministern att göra för att få slut på detta missbruk av Interpol som Turkiet bedriver i syfte att förfölja regimkritiker och människorättsaktivister som Zarakolu?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1642 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1642 av Amineh Kakabaveh (V)
Turkiets missbruk av Interpol
Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra för att få slut på missbruk av Interpol som Turkiet bedriver i syfte att förfölja regimkritiker och människorättsaktivister som Zarakolu.
Interpol fyller en viktig funktion för att bekämpa grov brottslighet och i dess regelverk framgår tydligt att systemet inte får användas i politiska syften. Varje medlemsstat i Interpol har ett ansvar att se till att så inte sker men det har de senaste åren återkommande utfärdats efterlysningar som kan misstänkas vara av politisk karaktär. Sverige stödjer därför reformer inom Interpol för att stärka de kontrollmekanismer som omgärdar staters utfärdande av begäran om gripande och utlämning genom Interpolsystemet (s.k. röda notiser).
Sverige har vid ett flertal tillfällen lyft frågan om problemet med missbruk av Interpol-systemets s.k. röda notiser, inom EU, Interpol och i bilaterala kontakter med Turkiet. Tillsammans med min tyska utrikesministerkollega Sigmar Gabriel skrev jag ett brev till Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor, Federica Mogherini, i september 2017 för att uppmärksamma medlemsstaterna på problemet och initiera en diskussion om frågan på EU-nivå.
Stockholm den 18 september 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.