Turkiets militära angrepp på staden Afrin

Skriftlig fråga 2017/18:1030 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-14
Överlämnad
2018-03-15
Anmäld
2018-03-16
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Folkrättsförbrytaren och presidenten Recep Tayyip Erdoğan i Turkiet, som för krig på främmande makts territorium, har fräckheten att kritisera sina broderländer i Nato för att han inte får stöd av dem i sin kriminella verksamhet.

Turkiet mördar nu kurder i den omringade staden Afrin i Rojavaregionen i Syrien – den region där befolkningen börjat bygga upp ett folkligt demokratisk självstyre sedan man lyckats driva bort terrororganisation Daish/IS, och där kvinnor spelar en betydande roll i samhälls- och demokratibygget.

Hittills har 230 civila inne i staden mördats till följd av turkiska arméns dagliga beskjutningar. Turkiets angrepp på Afrin med 350 000 innevånare börjar nu anta den form av folkmord som vi kunde se under inbördeskriget i före detta Jugoslavien.

Detta meningslösa mördande måste få ett slut. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian har fördömt angreppen på Afrin. I rädslan i och med att Erdoğan sitter med flyktingkranen är Sverige och EU helt tysta. Men det som man inte vill se är att Erdoğans de facto folkrättsbrott orsakar att ännu mer folk drivs bort på grund av kriget. Det räcker inte med att säga att våldet måste minska. Mördandet måste upphöra och Turkiet måste dra tillbaka sina militära styrkor från Afrin. Sverige måste göra gemensam sak med Frankrike och dessutom aktivt arbeta för att förmå hela EU att göra detsamma.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra som enskilt land och medlem i EU samt FN för att förmå Turkiet att upphöra med sin folkrättsvidriga politik när det gäller Afrin och Rojavaregionen i Syrien?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1030 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1030 av Amineh Kakabaveh (V)
Turkiets agerande i Afrin

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra som enskilt land och medlem i EU samt FN för att förmå Turkiet att upphöra med sin folkrättsvidriga politik när det gäller Afrin och Rojavaregionen i Syrien.

Situationen i Syrien är djupt oroande och kriget har nu gått in på sitt åttonde år. Det gäller inte minst utvecklingen i landets norra delar, inklusive i Afrinprovinsen där en stor del av invånarna är kurder. Turkiets agerande bidrar till eskalering av konflikten i Syrien, att en redan fruktansvärd humanitär situation förvärras, samt att förutsättningarna för en politisk lösning försämras.

De senaste veckorna har flyktingströmmarna från Afrin ökat samtidigt som striderna intensifierats, vilket ytterligare riskerar destabilisera landet och regionen. Under helgen som gått har vi tagit del av uppgifter från flera källor om att turkisk militär har tagit full kontroll över staden Afrin. Vi fortsätter att följa utvecklingen noga.

Situationen för kurderna är en faktor som påverkar hela regionen och en återupptagen fredsprocess i Turkiet skulle få positiva konsekvenser även över gränsen mot Syrien och för regionen i stort. Jag har därför återkommande till turkiska företrädare framfört vår oro och kritik samt lyft vikten av en trovärdig och inkluderande fredsprocess i Turkiet.

FN:s säkerhetsråd kräver i resolution 2401 (2018) ett eldupphör om minst 30 dagar i hela Syrien för att möjliggöra för humanitär assistans till civilbefolkningen och för medicinska evakueringar. Resolutionen tillkom på Kuwaits och Sveriges initiativ. Eldupphöret gäller i hela Syrien, inklusive Afrin. Turkiet måste därför efterleva resolutionens krav. Sverige har framfört detta budskap upprepade gånger i FN:s säkerhetsråd och bilateralt direkt till Turkiet.

Vi kommer fortsätta att verka för att resolutionen genomförs. FN:s samtliga medlemsstater, däribland Turkiet, har ett ansvar att följa de av säkerhetsrådet beslutade resolutioner. I fredags diskuterades Syrien återigen i säkerhetsrådet och Sverige gav då uttryck för vår starka oro över Turkiets offensiv mot Afrin och underströk att resolution 2401 om eldupphör gäller i hela Syrien.

Sverige arbetar också målinriktat inom EU för att stödja genomförandet av resolutionen och välkomnar EU:s engagemang, inte minst den höga representanten för utrikes frågor Federica Mogherinis brev om resolution 2401 till Iran, Ryssland och Turkiet den 26 februari.

Det internationella samfundet måste samtidigt fortsätta sträva efter och skapa förutsättningar för en fredlig politisk lösning i Syrien, i linje med säkerhetsrådsresolution 2254. Sverige stödjer därför en FN-ledd politisk process och FN:s särskilda sändebud Staffan de Misturas hårda arbete.

Sverige kommer oförtrutet fortsätta att, bilateralt såväl som genom FN och EU, betona vikten av de-eskalering av våldet och full respekt för folkrätten, inklusive international humanitär rätt och skydd av civila.

Stockholm den 21 mars 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.