Trovärdighet i den ekonomiska politiken
Skriftlig fråga 2013/14:295 av Green, Monica (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-02
- Anmäld
- 2014-01-13
- Besvarad
- 2014-01-15
- Svar anmält
- 2014-01-16
- Besvarad
- 2014-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 2 januari
Fråga
2013/14:295 Trovärdighet i den ekonomiska politiken
av Monica Green (S)
till finansminister Anders Borg (M)
Dagarna före jul uttryckte finansministern ett behov av att säkra nya skatteintäkter – det efter en höst som har präglats av intensiv skattepolitisk strid i riksdagen. Under hela hösten har de borgerliga partiernas riksdagsledamöter högljutt och prestigefyllt slagits för rätten att höja brytpunkten/skiktgränsen för att färre skulle betala statlig skatt.
Det har för de borgerliga företrädarna i riksdagen varit oerhört viktigt att genomföra ofinansierade skattesänkningar för dem med relativt goda inkomster. Därför är det intressant att finansministern, bara någon vecka efter det att de borgerliga partierna förlorat striden om ofinansierade skattesänkningar, uttalar önskan om att säkra nya skatteintäkter.
Finansministerns uttalande kommer efter Konjunkturinstitutets prognos om att Sverige är i en situation där vi nu inte längre kan antas klara både överskottsmål och samhällsservice. Överskottsmålets trovärdighet naggas i kanten om inte regeringen presenterar trovärdiga planer för hur man avser nå målet.
Konjunkturinstitutet konstaterar att vi inte klarar välfärden och att upprätthålla överskottsmålet med nuvarande skatter.
Vilka åtgärder tänker finansministern vidta för att säkra nya skatteintäkter och därmed klara en god samhällsservice?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:295 besvarad av Finansminister Anders Borg
den 15 januari
Svar på fråga
2013/14:295 Trovärdighet i den ekonomiska politiken
Finansminister Anders Borg
Monica Green har frågat mig om vilka åtgärder jag tänker vidta för att säkra nya skatteintäkter och därmed klara en god samhällsservice.
Frågan ska ses i ljuset av att jag dagarna före jul presenterade min syn på det ekonomiska läget i Sverige. Jag pekade då på att budgetutrymmet väntas vara begränsat de kommande åren som en följd av en lång rad av finanspolitiska åtgärder för att stötta ekonomin i en historiskt långdragen internationell lågkonjunktur. Utöver traditionellt utformad stabiliseringspolitik, såsom tillfälliga konjunkturstöd till kommunerna, arbetsmarknads- och utbildningssatsningar, tidigarelade regeringen strukturellt riktiga åtgärder med ett stabiliseringspolitiskt inslag.
I takt med att BNP- och sysselsättningstillväxten tar fart och arbetslösheten minskar förskjuts tyngdpunkten i den ekonomiska politiken från stimulansåtgärder mot mer renodlade strukturella förbättringar som stärker förutsättningar för fler jobb och ökad kunskap. När läget på arbetsmarknaden och resursutnyttjandet så småningom normaliseras ska sparandet återvända till 1 procent av BNP. I och med att budgetutrymmet för nya reformer framöver är mycket begränsat kommer dessa i stor utstäckning behöva finansieras antingen genom nya skatteintäkter eller genom omprioriteringar på utgiftssidan.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.