Till innehåll på sidan

Transportstyrelsens agerande som inneburit att säkerhetsklassad information hamnat i fel händer

Skriftlig fråga 2016/17:1749 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-07-19
Överlämnad
2017-07-19
Svarsdatum
2017-08-02
Sista svarsdatum
2017-08-02
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

I mars 2015 besvarade statsministern en av mig väckt interpellation om det av honom själv inrättade så kallade säkerhetspolitiska rådet på Statsrådsberedningen. I sitt svar berättade Stefan Löfven att rådet vid den tidpunkten sammanträtt ungefär en gång i månaden. Vidare sade han (direkt citeratd ur riksdagens protokoll): Det säkerhetspolitiska rådet har inrättats för att regelbundet kunna diskutera en samordnad hantering av frågor som rör Sveriges säkerhet i bred bemärkelse. Jag har själv lett rådets samtliga möten, där även vice statsministern, utrikesministern, försvarsministern och inrikesministern har deltagit. Även andra statsråd har vid behov kunnat delta i rådets arbete, liksom vissa statssekreterare. Det gäller även företrädare för myndigheter som har varit direkt berörda och som fått göra föredragningar för rådet. Säkerhetsskandalen som avslöjats inom Transportstyrelsen med dess vidare implikationer för flera myndigheter och departement borde på alla sätt vara ett ärendeområde för det så kallade Säkerhetspolitiska rådet. Allra helst om information kring detta hanterats av näringsdepartementet respektive Säkerhetspolisen redan tidigt 2016.

Min fråga till statsminister Stefan Löfven:

Har statsministern någon gång från våren 2016 fram till juli 2017 i Säkerhetspolitiska rådet behandlat frågan om Transportstyrelsen och konsekvenserna kring att säkerhetsklassad information hamnat i fel händer?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1749 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1749 av Hans Wallmark (M) Transportstyrelsens agerande som inneburit att säkerhetsklassad information hamnat i fel händer

Hans Wallmark har frågat statsminister Stefan Löfven om statsministern någon gång från våren 2016 fram till juli 2017 i säkerhetspolitiska rådet behandlat frågan om Transportstyrelsen och konsekvenserna kring att säkerhetsklassad information hamnat i fel händer. Frågan har överlämnats till mig.

Regeringens säkerhetspolitiska råd har inrättats för att regelbundet kunna diskutera en samordnad hantering av frågor som rör Sveriges säkerhet i bred bemärkelse.

Vid rådets möten deltar utöver statsministern och jag själv även vice statsministern, försvarsministern och inrikesministern. Även andra statsråd har vid behov kunnat delta i rådets arbete, liksom berörda statssekreterare.

Det säkerhetspolitiska rådet är inte något berednings- eller beslutsorgan. Frågorna som diskuterats av rådet bereds vid behov vidare av ansvariga departement.

Under det senaste året har rådet bland annat diskuterat den nationella säkerhetsstrategi som beslutats av regeringen. Frågor kring informations- och cybersäkerhet har en framträdande plats i denna strategi. Det nu aktuella konkreta ärendet har inte diskuterats i rådet.

Stockholm den 2 augusti 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.