Tillträde till ukrainska krigsfångar

Skriftlig fråga 2021/22:1911 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2022-09-08
Överlämnad
2022-09-09
Inte besvarad
2022-09-19
Sista svarsdatum
2022-09-21
Anmäld
2022-09-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Efter en attack mot ett fängelse i ryskockuperade Oljonivka i juli framkom det att omkring 53 människor, samtliga ukrainska krigsfångar, har avlidit och att minst 75 har skadats. Alla krigsfångar är i dag skyddade av internationell lag efter att de tillfångatas, varför de på intet sätt kan anses vara en del av kriget och därför inte får attackeras. Mot bakgrund av detta valde Ukraina att utreda händelsen som ett krigsbrott. Man misstänkte Ryssland för att ha iscensatt en ukrainsk attack med syftet dölja tortyr eller misshandel av ukrainska krigsfångar.

Såväl FN som Röda Korset ville snabbt ha mer information, varför de begärde att få fysiskt tillträde till platsen. Trots påståenden från rysk sida att de båda organisationerna skulle få tillträde till fängelset var verkligheten tvärtom annorlunda, och någon inbjudan dök aldrig upp.

Sedan tidigare har det gått att ta del av en rad rapporter som beskriver situationen i de ockuperade områdena i Ukraina. Situationen för såväl civilbefolkning som krigsfångar är mycket svår där man förvandlat de ockuperade områdena till en avgrund av skräck och laglöshet. Det har funnits uppenbara bevis för att tortyr och inhuman behandling har förekommit, men också slumpmässiga gripanden och kvarhållanden av civila. Därtill har organisationer som Human Rights Watch (HRW) talat med personer som vistats i regionerna Cherson och Zaporizjzja. Dessa har dokumenterat minst 42 fall av olagliga gripanden och kvarhållanden samt tortyr av krigsfångar som lett till döden. Enligt HRW är syftet från rysk sida att tvinga till sig information och injaga skräck i människor så att de till slut ska underkasta sig Ryssland och acceptera ockupationen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder har ministern vidtagit i syfte att öka möjligheten för FN, Röda Korset eller andra internationella människorättsorganisationer att få tillträde till ryska fängelser som innehåller ukrainska krigsfångar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1911 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)


Meddelande om uteblivet svar på fråga 2021/22:1911
av Markus Wiechel (SD) Tillträde till ukrainska krigsfångar

Som utgångspunkt besvarar en övergångsregering inte interpellationer eller skriftliga frågor. Vissa frågor, bl.a. frågor som rör EU-ärenden eller rena sakförhållanden, kan det dock bli aktuellt att besvara. Bedömningen är att denna skriftliga fråga inte är sådan att den bör besvaras av en övergångsregering. Frågan kommer därför inte att besvaras.

Stockholm den 19 september 2022

Enligt uppdrag

Anna Hammargren

Expeditionschef

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.