Tillgång till och kunskap om hjärtstartare
Skriftlig fråga 2024/25:159 av Ulrika Westerlund (MP)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-07
- Överlämnad
- 2024-10-09
- Anmäld
- 2024-10-15
- Svarsdatum
- 2024-10-16
- Besvarad
- 2024-10-16
- Sista svarsdatum
- 2024-10-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Plötsligt hjärtstopp är ett av de allvarligaste medicinska tillstånden och leder till cirka 6 000 dödsfall varje år utanför sjukhus i Sverige. Trots bredare kunskap om hjärt-lungräddning (HLR) i samhället är överlevnaden fortfarande endast omkring 10 procent. Det är ett faktum att vid ett hjärtstopp är tid en avgörande faktor för att rädda liv. Om tidig HLR kan ges och hjärtstartare används snabbt kan överlevnadsgraden öka till så mycket som 70 procent, enligt Riksförbundet HjärtLung.
I dag finns inga nationella mål eller krav på tillgång till hjärtstartare, utan ansvaret vilar på frivilliga insatser och enskilda aktörer, som till exempel Riksförbundet HjärtLung.
Det saknas också ett nationellt grepp för att säkerställa att kunskap om HLR är spridd till alla delar av samhället, trots att detta är en fråga som också berör civilförsvaret och beredskapen i landet.
För att säkerställa livräddande insatser vid hjärtstopp behöver hjärtstartare vara lättillgängliga, även i bostadsområden och på platser där människor rör sig dagligen. En etablerad standard pekar på att hjärtstartare bör finnas inom en räckvidd av sex minuters gångväg.
Med anledning av detta vill jag ställa följande frågor till statsrådet Acko Ankarberg Johansson:
- Hur avser statsrådet och regeringen att stärka kunskapen om HLR i hela befolkningen och säkerställa att fler personer är utbildade i livräddande åtgärder?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:159 besvarad av Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svar på fråga 2024/25:159 Tillgång till och kunskap om hjärtstartare
till Statsrådet Acko Ankarberg Johansson (KD)
Svar på fråga 2024/25:159 av Ulrika Westerlund (MP)
Tillgång till och kunskap om hjärtstartare
Ulrika Westerlund har frågat mig hur jag och regeringen avser att stärka kunskapen om hjärt- och lungräddning i hela befolkningen och säkerställa att fler personer är utbildade i livräddande åtgärder.
Jag kan konstatera att hjärt- och kärlsjukdom är en av de vanligaste dödsorsakerna i västvärlden. Av de uppföljningar som görs av Socialstyrelsen framgår att dödlighet efter hjärtinfarkt eller stroke minskat under lång tid samtidigt som det finns skillnader mellan olika grupper i befolkningen. För personer som drabbas av t.ex. ett hjärtstopp är det viktigt att så snart som möjligt, då varje sekunder är viktig, få de första insatserna med hjärt- och lungräddning (HLR). Regeringen har gjort särskilda insatser för att förbättra bl.a. ambulanssjukvården via årliga överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner. Uppföljningar som Socialstyrelsen har gjort av överenskommelserna och hur medlen som kommit med dem använts, visar bl.a. att regionerna satsat på kompetenshöjande insatser i form av utrustning och utbildning för att mäta kvaliteten i metoder som används vid hjärt- och lungräddning.
Regionerna gör även insatser för att hjärtstopp som sker utanför akutsjuk-vården bättre ska kunna omhändertas. Sjukvården har hjärtstartare placerade i olika delar av sina verksamheter och flera regioner har avtalat med kommunala räddningstjänstorganisationer om att utföra åtgärder vid hjärtstopp i väntan på ambulans, vilket har räddat liv. Även privata initiativ, som möjliggör förmedling via appar av larm om hjärtstopp till frivilliga som har utbildning i HLR, har gett positiv effekt.
När det gäller insatser som sker utanför hälso- och sjukvården ser jag positivt på att flera frivilligorganisationer ger utbildningar i hjärt- och lungräddning med hjälp av bl.a. statligt stöd. Exempelvis fördelar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppdragsersättning till ideella organisationer genomför utbildning riktad till allmänheten för att öka den enskildes förmåga att förebygga och hantera olyckor, allvarliga händelser och kriser samt hantera konsekvenser av höjd beredskap och ytterst krig. Av myndighetens rapportering av hur dessa medel används framgår att första hjälpen och HLR ingår som en del i de utbildningar som ges. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har även, i sin inriktning för kommande års stöd till ideella organisationer som erbjuder kostnadsfria utbildningar, pekat ut området första hjälpen, hjärt- och lungräddning som en av fem prioriterade förmågor som ska stärkas. Flertalet insatser rörande hjärt- och lungräddning görs även inom den ideella sektorn, t.ex. av Civilförsvarsförbundet och Svenska rådet för Hjärt-lungräddning.
Hela samhället behöver bidra för att dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar ska fortsätta minska. Jag avser att fortsätta följa såväl de insatser som görs av offentliga som ideella organisationer.
Stockholm den 16 oktober 2024
Acko Ankarberg Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.