Tillämpning av jordförvärvslagen

Skriftlig fråga 2021/22:764 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-14
Överlämnad
2022-01-14
Anmäld
2022-01-18
Svarsdatum
2022-01-26
Sista svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Tidningen ATL redovisade i går ett par fall där en juridisk person hade förvärvat jordbruksmark och skogsmark som nyss hade tillhört en lantbruksegendom utan att någon myndighetsprövning hade gjorts. Det är tydligen möjligt enligt gällande lagstiftning och praxis, men rimmar illa med jordförvärvslagens syfte.

Jordförvärvslagen finns till för att fysiska personer ska kunna konkurrera med bolag och därmed äga jord och skog. Samma personer kan då både äga, bruka och bo i sin bygd. Det är mycket viktigt för landsbygden. Det handlar om möjligheter till boende och sysselsättning men även om inflytande på sin närmiljö och om att resurser och möjligheter ska kunna användas för bygdens bästa.

Sedan måste ett rimligt utrymme finnas för bolag att bedriva skogsbruk. Jordförvärvslagen ska säkra balansen mellan dessa ägarkategorier och intressen.

Det som nu har hänt betyder att mark kan övergå till bolag på ett sätt som inte var tänkt, vilket ändrar den balansen. Det kan i förlängningen leda till att jord och skog blir spekulationsobjekt och köps upp av utländska intressen, vilket kan få allvarliga följder för svensk landsbygd och dess invånare.

Jag anser att det skyndsamt bör utredas vilka förändringar som behövs i jordförvärvslagen för att den ska fortsätta leva upp till sitt viktiga syfte.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vad tänker statsrådet göra för att tillämpningen av jordförvärvslagen ska stämma med lagens syfte?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:764 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2022/00082 N2022/00083 N2022/00084 N2022/00089 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på frågorna:
2021/22:762 av Magnus Oscarsson (KD) Jordförvärvslagen
2021/22:763 av Daniel Bäckström (C) Efterlevnad av jordförvärvslagen
2021/22:764 av Staffan Eklöf (SD) Tillämpning av jordförvärvslagen
2021/22:767 av Sten Bergheden (M) Lucka i jordförvärvslagen

Magnus Oscarsson har frågat mig om jag ser några bekymmer med detta som uppmärksammas om att jordbruksfastigheter har överförts från fysiska personer till aktiebolag genom ett upplägg som gör att lagens krav på förvärvstillstånd rundas, och i så fall, vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att täppa till luckan i jordförvärvslagen.

Daniel Bäckström har frågat mig om regeringen med anledning av den information som kommit fram i medier kommer att ta några initiativ för att säkerställa att intentionerna i den svenska jordförvärvslagen efterlevs.

Staffan Eklöf har frågat mig om vad jag tänker göra för att tillämpningen av jordförvärvslagen ska stämma med lagens syfte.

Sten Bergheden har frågat mig om denna lucka finns, är jag då beredd att skyndsamt komma med ett förslag på lagändring som täpper till denna lucka i jordförvärvslagen.

Jordförvärvslagen (1979:230) syftar till att främja sysselsättning och bosättning i glesbygd samt att bevara balansen i markägandet mellan fysiska och juridiska personer. Om det finns kryphål i lagstiftningen som nyttjas för att kringgå jordförvärvslagens syfte anser jag att det är mycket olämpligt.

Regeringen har i kontakt med Statens jordbruksverk försäkrat sig om att de påbörjat en skyndsam dialog med berörda myndigheter i syfte att lösa den uppkomna situationen. Ansvariga på Jordbruksverket har redan tagit kontakt med Lantmäteriet och Skatteverket för att undersöka vad mer exakt som hänt i dessa fastighetsbildningsärenden. I första hand är avsikten att undersöka vad som skulle kunna åtgärdas inom ramen för befintliga regelverk. Regeringskansliet kommer att noga följa frågan.

Vi har en jordförvärvslag just för att upprätthålla balansen mellan privat och bolagsägd mark. Den är viktig för en levande landsbygd.

Stockholm den 25 januari 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.