Textilåtervinning

Skriftlig fråga 2013/14:318 av Oskarsson, Christina (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-15
Anmäld
2014-01-15
Besvarad
2014-01-22
Svar anmält
2014-01-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 januari

Fråga

2013/14:318 Textilåtervinning

av Christina Oskarsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Förbrukningen och därmed efterfrågan på textilier i Sverige har ökat kraftigt under de senaste tio åren. Samtidigt slängs mer än hälften av alla kläder, och hemtextilier vi köper hamnar i soporna då det har saknats en teknik för textilåtervinning.

Bomull har i hundratals år varit en av de viktigaste råvarorna för textilier. Priset på bomull har också stigit kraftigt under de senaste åren eftersom bomullen har nått produktionstaket. Odling av bomull är också ytterst vattenkrävande och kräver mycket gifter. Vattnet i bomullsodlande utvecklingsländer behövs för andra ändamål. Vi måste också räkna med att utvecklingsländerna behöver mer av sin textilproduktion för egna behov.

Medierna har rapporterat att forskarna på KTH har lyckats ta fram en effektiv metod för att återvinna bomullen ur kläder, även om den är blandad med andra fibrer. I princip går det till så att de begagnade textilprodukterna klipps i bitar och förbehandlas för att sedan lösas upp i ett lösningsmedel, varifrån bomullen sedan fälls ut. Svensk tekoindustri vill också återvinna fibrerna.

Givetvis kan många kläder och textilier dock i ett första led återanvändas genom en andrahandsmarknad. Många köper redan i dag främst kläder på second-hand. Återvinningen ska inriktas på slitna och trasiga kläder och textilier, det vill säga sådana som förbrukats. De flesta kommuner och de flesta återvinningsbolag vill enligt uppgift börja med organiserad insamling av kläder. Några är också redan i gång.

Genom vilka initiativ och stimulanser vill ministern åstadkomma textilåtervinning i Sveriges kommuner?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:318 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 22 januari

Svar på fråga

2013/14:318 Textilåtervinning

Miljöminister Lena Ek

Christina Oskarsson har frågat mig genom vilka initiativ och stimulanser jag vill åstadkomma textilåtervinning i Sveriges kommuner. Christina Oskarsson har också påpekat att mer än hälften av alla kläder och hemtextilier vi köper hamnar i soporna då det har saknats en teknik för textilåtervinning.

Christina Oskarsson tar upp en aktuell och angelägen fråga. Inte minst mot bakgrund av den kraftigt ökande konsumtionen av textilier under det senaste decenniet. Naturvårdsverket har nyligen inom ramen för ett regeringsuppdrag föreslagit etappmål inom miljömålssystemet för textil och textilavfall. Rapporten innehåller bl.a. mål om både återanvändning och återvinning samt förslag till åtgärder och styrmedel.

Naturvårdsverket framhåller i rapporten att i genomsnitt konsumerar varje svensk 15 kg textilier per år varav 8 kg så småningom hamnar i soppåsen och går direkt till förbränning. Det kan finnas flera skäl till detta. Naturvårdsverket pekar bl.a. på hur insamlingsmöjligheterna ser ut samt att kunskap om miljönyttan av att återanvända och återvinna textilier hos allmänheten ofta är bristfällig.

Jag anser att vi behöver utveckla systemen för att ta hand om de textilierna som redan finns i samhället i dag. I det sammanhanget anser jag att det är viktigt att kunna använda befintliga textilier som en resurs, antingen genom återanvändning eller genom materialåtervinning. Det går åt ca 4 kg kemikalier per kg textil. Det är viktigt att kretsloppen blir resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen.

Jag välkomnar Naturvårdsverkets rapport. Den visar tydligt på behovet av att vidta ytterligare åtgärder. Nu bereder vi frågan internt och har för avsikt att remittera rapporten innan regeringen kan ta ställning till förslagen.

Miljödepartementet har vidare tagit ett initiativ för att stärka arbetet med resurseffektivitet och hållbar konsumtion och produktion genom att öka dialogen med näringslivet. Initiativet sker i samarbete med IVL Svenska Miljöinstitutet och deras plattform CERISE samt med Näringsdepartementet. Det är glädjande att företag såsom bl.a. H&M redan vidtagit åtgärder för återvinning av textilier, jag hoppas fler företag följer deras exempel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.