Terrorklassning av AFA

Skriftlig fråga 2019/20:1645 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-06-22
Överlämnad
2020-06-23
Anmäld
2020-06-29
Sista svarsdatum
2020-07-07
Svarsdatum
2020-08-12
Besvarad
2020-08-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Det vänsterextrema nätverket Antifascistisk aktions (AFA eller Antifa) övergripande mål är att genom en revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen till förmån för ett statslöst och klasslöst samhälle. Nätverket bekämpar organisationer och personer som de anser är fascistiska, men även myndigheter, företag och förtroendevalda politiker som de anser bidrar till att upprätthålla den nuvarande samhällsordningen. AFA:s aktioner har i många fall varit våldsamma, och organisationen har tagit på sig skulden för bland annat mordbränder, misshandel och hot mot aktörer som ses som motståndare. De anser att våld är en legitim metod att använda för att nå sina mål.

Säkerhetspolisen ser AFA som en av de ledande organisationerna inom vad de kallar den autonoma miljön, vilken utgör ett hot mot delar av det demokratiska statsskickets grundläggande funktioner. AFA har stor förmåga till ordningsstörningar och är ett allvarligt hot mot enskilda individers fri- och rättigheter.

I kölvattnet efter George Floyds död har AFA tillsammans med det rasistiska nätverket Black Lives Matter orkestrerat våldsamma demonstrationer och upplopp både i USA och på andra håll i världen (även i Sverige), där skadegörelser på affärer och byggnader varit enorma och människor misshandlats och dödats. Den amerikanske presidenten Donald Trump har meddelat på Twitter att AFA kommer att terrorstämplas efter de stora kravallerna som pågått i ett trettiotal städer i USA.

Att AFA terrorklassas innebär att federala myndigheter som FBI och ATF ges utökade möjligheter att avsätta resurser för att utreda och lagföra AFA-medlemmar.

På Wikipedia anges en del av de dåd som de tagit på sig i Sverige:

  • Under demonstrationerna under EU-toppmötet i Göteborg 2001 deltog AFA som en av organisatörerna i egenskap av att vara med i Göteborgsaktionen.
  • AFA har officiellt tagit på sig branden i Tråvads spinneri i Vara kommun, ett välkänt tillhåll för nazister, i december 2005. Händelsen betraktades som mordbrand av polisen.
  • Julen 2005 kastades målarfärg mot migrationsverket i Solna, och AFA tog på sig ansvaret för händelsen på sin hemsida.
  • AFA har tagit på sig ansvaret för den attacken på Migrationsverket i Norrköping januari 2006. Händelsen omfattar skadegörelse och hot mot enskilda handläggare.
  • Sverigedemokrater som firade nationaldagen i Rottne 2006 attackerades med "basebollträ el liknande, enligt polisen. AFA Jönköping tog i ett pressmeddelande på sig attacken.
  • En lokal tillhörande Kristdemokraterna i Kalmar blev nedsprejad med slagord och fick fönsterrutor sönderslagna i juni 2006. AFA Dackebygd tog på sin hemsida på sig dådet och menade att den berodde på att de ville uppmärksamma Kristdemokraternas Ungdomsförbund på KD:s "arbetarfientliga attacker".
  • I oktober 2006 hotade AFA att blockera det första kommunfullmäktigesammanträdet i Göteborg efter valet, eftersom Sverigedemokraterna blivit invalda.
  • I januari 2007 slogs fönsterrutorna sönder hos en sverigedemokratisk lokalpolitiker i Kalmar. På sin hemsida tog AFA Dackebygd på sig dådet.
  • I juli 2007 attackerades och hotades en domare vid migrationsdomstolen i Göteborg. Gärningsmännen slog in en yxa i domarens ytterdörr, sprejmålade på huset och hällde ut rödfärg. Man lade också ut domarens och flera av hans kollegors personuppgifter på internet. På sin hemsida tog AFA på sig dådet.
  • I augusti 2008 sattes i Uppsala upp affischer med namn och bild på en person som uppgavs vara nazist. Mot en ersättning om 500 kronor och ett gratis knogjärn uppmanades folk att misshandla mannen. På AFA:s hemsida tog gruppen på sig ansvaret för affischerna, och misshandeln lanserades som ett sätt att skapa arbetstillfällen.
  • I februari 2009 misshandlades den nationaldemokratiska politikern Vávra Suk. Dådet har av polisen rubricerats som mordförsök. AFA tog på sin hemsida på sig ansvaret för dådet.
  • Den 8 mars 2009, på internationella kvinnodagen, kastade personer från AFA Stockholm och Revolutionära fronten färgbomber på Kristdemokraternas rikskansli i Stockholm.
  • Enligt uppgifter från polisen tillhörde många av dem som frihetsberövades i samband med kravallerna i Rosengård 2008 AFA. Polisen grep en aktivist från AFA och omhändertog arton under den första natten som oroligheterna pågick. Enligt polisens bedömning hade kravallerna inte trappats upp på det aggressiva sätt som skedde om det inte hade varit för AFA.

Sverige har tidigare hänvisat till EU:s och FN:s terrorklassning. Det är dock uppenbart att dessa klassningar inte alltid räcker. För att upprätthålla demokratin och friheten är det viktigt att verksamheter som är våldsbejakande och paramilitära kan klassas som terrorism och därmed möta motstånd från samhället på helt andra nivåer.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Avser statsrådet och regeringen att i likhet med USA terrorklassa Antifascistisk aktion (AFA)?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1645 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2020/02438

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1645 av Björn Söder (SD)
Terrorklassning av AFA

Björn Söder har frågat mig om regeringen och jag avser att, i likhet med USA, terrorklassa Antifascistisk aktion (AFA).

Sverige agerar inom ramen för internationella samarbeten när det gäller sanktioner mot terrorism. Genom samarbetet i EU genomför Sverige de två sanktionsregimer för att motverka internationell terrorism som FN:s säkerhetsråd har infört. Antifascistisk aktion (AFA) är inte listat som en terroristorganisation av varken FN eller EU och därigenom inte heller av Sverige.

En av Säkerhetspolisens huvuduppgifter är att bekämpa terroristbrott. Detta uppdrag gäller oavsett vilket ideologiskt motiv eller eventuell organisation som ligger bakom. Säkerhetspolisen följer också de våldsbejakande extremistmiljöerna som använder våld eller begår andra brott för att nå sina politiska mål. Säkerhetspolisens fokus är på brottsligheten, inte på vilka ideologier som åberopas eller huruvida en organisation har klassats som en terroristorganisation eller ej.

Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) bedöms terrorattentatshotet mot Sverige under 2020 främst utgöras av islamistiskt och högerextremistiskt motiverad terrorism.

Stockholm den 12 augusti 2020

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.