Terrafem, Roks och statligt stöd

Skriftlig fråga 2013/14:465 av Hamilton, Carl B (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-07
Anmäld
2014-03-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2014-03-19
Besvarad
2014-03-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga

2013/14:465 Terrafem, Roks och statligt stöd

av Carl B Hamilton (FP)

till statsrådet Maria Arnholm (FP)

I ip-debatt 2013/14:284, den 28/2, sa interpellanten G Fridolin: Socialstyrelsen skriver tydligt i sitt beslut om medel till Roks att Roks inte får ge vidare medel till någon aktör som kan tänkas få nationella medel. Det innebär att det är oklart om Roks över huvud taget får ge medel till Terrafem när staten har gett medel till Terrafems stödtelefon. Vidare anförde Fridolin: [I] det beslut som Socialstyrelsen har skrivit gällande Roks står det att verksamhetsbidraget beviljas enbart för de mål, aktiviteter och förväntade resultat som beskrivits i organisationens ansökan. [Att] Terrafem får medel till sin stödtelefon hindrar alltså att de får medel från Roks för sitt skyddade boende. Det är så beslutet uppfattas. (mina kursiveringar).

Fridolins tolkning av beslut och rättsläget förefaller mig egendomlig och rimligen felaktig.

Fråga:

Tänker statsrådet ta några initiativ med anledning av det som har framförts?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:465 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 19 mars

Svar på fråga

2013/14:465 Terrafem, ROKS och statligt stöd

Statsrådet Maria Larsson

Carl B Hamilton har frågat jämställdhets- och biträdande utbildningsminister Maria Arnholm om statsrådet tänker ta några initiativ med anledning av de frågor som rests vad gäller villkoren för statsbidrag till vissa organisationer inom det sociala området. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Bakgrunden till frågan är den interpellation som ställts av Gustav Fridolin (MP) om ”uteblivet stöd till kvinnojouren Terrafem”. I den efterföljande debatten förekom vissa uttalanden som gett upphov till ytterligare diskussion om statsbidragens villkor.

Det framfördes i debatten att en organisation som fått statsbidrag för en verksamhet inte kan tilldelas ytterligare medel från någon myndighet eller organisation. Detta är dock en missuppfattning. Låt mig därför göra följande förtydliganden:

Det statliga stödet till kvinnojourerna fördelas dels via det förordningsreglerade statsbidraget för organisationer inom det sociala området (2011:1062), dels via de årliga utvecklingsmedlen om 109 miljoner kronor för att kvalitetsutveckla arbetet med våldsutsatta kvinnor, barn som bevittnat våld och våldsutövare. Av dessa medel fördelas 70 miljoner kronor till kommunerna och 20 miljoner direkt till ideella organisationer, huvudsakligen kvinnojourer.

Socialstyrelsen har att besluta både om det förordningsreglerade statsbidraget och fördelningen av utvecklingsmedlen. Socialstyrelsen får inte ge olika statsbidrag för samma verksamhet. Däremot kan en organisation söka och tilldelas statsbidrag både från stödet till vissa organisationer inom det sociala området och från utvecklingsmedlen så länge ansökan gäller olika verksamheter.

I fallet Terrafem har man sökt medel för olika verksamheter och det är därmed möjligt för Socialstyrelsen att ge statsbidrag både inom ramen för stödet till organisationer inom det sociala området och inom ramen för utvecklingsmedlen. Således kan ROKS ge medel till Terrafem men inte för jourtelefonen, som de redan beviljats medel för.

Socialstyrelsen har beslutat att under 2014 fördela hela den permanenta medelsförstärkningen om 13,4 miljoner kronor till organisationer som bedriver frivilligt arbete med våldsutsatta kvinnor till kvinnojourernas riksorganisation ROKS och riksförbundet SKR för att de ska kunna förstärka sina lokala jourers verksamhet. Båda organisationerna har fått det belopp som man har ansökt om för detta ändamål. Om de skulle vilja satsa ytterligare medel på sina lokala jourer än på annat som de också beviljas medel för, så finns möjligheten att göra en omfördelning mellan posterna efter prövning av Socialstyrelsen.

Kvinnojourerna fyller en mycket viktig funktion i arbetet med att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det är därför viktigt att räta ut alla de frågetecken som finns om bidragens syfte och konstruktion så att det inte uppstår onödiga hinder för det arbete som ska genomföras.

Lika viktigt är att noggrant fortsätta bevaka att de satsningar som görs fyller sitt ändamål och kommer de våldsutsatta kvinnorna och barnen till del på bästa sätt. I uppdraget till den nationella samordnaren mot våld i nära relationer ingår också att särskilt överväga hur kvinnojourers och andra berörda ideella organisationers verksamhet kan förstärkas. Det uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2014.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.