Tandvårdens kompetensförsörjning

Skriftlig fråga 2024/25:562 av Anna Vikström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-12-10
Överlämnad
2024-12-10
Anmäld
2024-12-11
Svarsdatum
2024-12-18
Sista svarsdatum
2024-12-18
Besvarad
2024-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

En av tandvårdens utmaningar är kompetensförsörjningen. Det är brist på tandvårdspersonal i stora delar av landet, och det gäller både tandläkare och tandhygienister. Hälften av tandsköterskorna i landet svarade i en enkät att de funderar på att lämna yrket. Personalbristen varierar mellan men även inom regionerna, och glesbygden drabbas hårt.

Den förra regeringen tillsatte Nationella vårdkompetensrådet, och även nuvarande regering har gett uppdrag till rådet. Tandvården ingår i Nationella vårdkompetensrådets arbetsområde, men regeringen har inte gett Nationella vårdkompetensrådet något specifikt regeringsuppdrag avseende tandvården. Rådet har publicerat statistikbaserade flödesbeskrivningar för yrkesgruppen tandläkare men har inte publicerat någon rapport specifikt om tandvården.

Mot bakgrund av det växande problemet med kompetensförsörjningen till tandvården för tandvårdens yrkesgrupper skulle Nationella vårdkompetensrådet kunna bidra med att belysa problemet och föreslå åtgärder.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att utreda och föreslå åtgärder för tandvårdens kompetensförsörjning?

Svar på skriftlig fråga 2024/25:562 besvarad av Socialminister Jakob Forssmed (KD)

Svar på fråga 2024/25:562 Tandvårdens kompetensförsörjning

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Svar på fråga 2024/25:562 av Anna Vikström (S)
Tandvårdens kompetensförsörjning

Anna Vikström har frågat mig om vilka åtgärder jag kommer att vidta för att utreda och föreslå åtgärder för tandvårdens kompetensförsörjning.

En god munhälsa hos befolkningen och en tillgänglig tandvård är nära sammankopplade. En förutsättning för detta är god tillgång till tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor.

Jag ser allvarligt på tandvårdens bristande kompetensförsörjning och hur den påverkar tandvårdens tillgänglighet.

Nationella vårdkompetensrådet har en viktig roll i detta sammanhang. Genom sin rådgivande funktion ska rådet bidra till en god planering av vårdens kompetensförsörjning. I rådets uppdrag ingår att göra bedömningar av kompetensbehoven och att stödja och åstadkomma samverkan om kompetensförsörjningsfrågor på nationell och regional nivå. Genom detta bidrar rådet till samverkan och dialog mellan berörda aktörer. men det ska även bidra med kunskap som kan ligga till grund för regeringens beslutsfattande.

En viktig pusselbit för att minska effekterna av den bristande kompetensförsörjningen är att styra tandvårdens resurser till de personer som har störst behov. Regeringen har aviserat en tandvårdsreform där tandvårdens högkostnadsskydd ska stärkas. Den första etappen ska omfatta personer som är 67 år eller äldre. För att säkerställa att det finns kapacitet för den här reformen har riksdagen beslutat att sänka åldersgränsen för avgiftsfri tandvård från dagens 23 år ner till 19 år fr.o.m. 1 januari 2025. Regeringens förhoppning är också att den sänkta åldersgränsen bidrar till att tandläkare inom folktandvården får mer varierande arbetsuppgifter. Det kan det bidra till att fler stannar inom folktandvårdsorganisationerna.  

För att på sikt ytterligare stärka tandvårdens prioriteringsförmåga har regeringen gett i uppdrag till bl.a. Socialstyrelsen att ta fram en nationell modell för riskbedömning inom tandvården (S2024/01260). En sådan nationell modell kan bidra till en mer enhetlig bedömning av tandvårdens patienter. Genom detta kan tandvårdens resurser prioriteras till de patienter som har störst behov av tandvård.

Utredningen om ett förstärkt högkostnadsskydd har överlämnat sitt slutbetänkande Tiotandvård – ett förstärkt högkostnadsskydd för tandvård (SOU 2024:70). Utredningen föreslår bl.a. att det ska införas ett kommuntypstillägg som ska ge vårdgivare mer statlig ersättning för patienter folkbokförda utanför storstäderna. Förslaget syftar till att öka tandvårdens tillgänglighet utanför storstäderna. Betänkandet har remitterats. Remisstiden går ut den 16 februari 2025.

Jag följer noggrant frågan om tandvårdens kompetensförsörjning och frågan om tandvårdens tillgänglighet.

 

Stockholm den 18 december 2024

 

 

 

Jakob Forssmed

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.