Tandhygienistutbildning
Skriftlig fråga 2016/17:1597 av Ulla Andersson (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-14
- Överlämnad
- 2017-06-15
- Anmäld
- 2017-06-16
- Svarsdatum
- 2017-06-21
- Sista svarsdatum
- 2017-06-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Tandhygienistutbildningen kommer snart att helt försvinna i Uppsala–Örebro sjukvårdsregion. Landstings- och regionföreträdare från Gävleborg, Örebro, Sörmland, Uppsala och Västmanland har därför tillskrivit berörda departement och högskolor. Bristen på bland annat tandhygienistutbildning innebär att tandvården inte kan arbeta efter bästa effektiva omhändertagande. Följden av det blir att tandläkare får göra tandhygienisternas arbete. Det är i förlängningen ohållbart.
Att stora regioner ställs utan till exempel tandhygienistutbildning är inte en rimlig ordning.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:
Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att till exempel tandhygienistutbildningar och andra bristyrken finns tillgängliga i Gävleborg och i de övriga berörda regionerna och landstingen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1597 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Dnr U2017/02723/UH | ||
Utbildningsdepartementet |
Ministern för högre utbildning och forskning |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1597 av Ulla Andersson (V) Tandhygienistutbildning
Ulla Andersson har frågat mig vad jag avser att göra för att säkerställa att till exempel tandhygienistutbildningar och andra bristyrken finns tillgängliga i Gävleborg och i de övriga berörda regionerna och landstingen.
Låt mig först klargöra att den svenska modellens goda möjligheter för människor att utbilda sig oavsett inkomst, bostadsort och bakgrund har historiskt lagt grunden till vårt välstånd och vår konkurrenskraft och gett människor ökad frihet. En viktig del av regeringens politik är att det ska vara möjligt att kunna studera vidare, byta karriär och bilda sig under hela livet och i hela landet.
I vårändringsbudgeten för 2015 (prop. 2014/15:99, bet. 2014/15:FiU21, rskr. 2014/15:255), som riksdagen har beslutat i enlighet med, framgår att en utbyggnad av utbildningsplatser vid universitet och högskolor ska göras fram till 2018. Vissa av medlen är destinerade för utbyggnad av utbildningar som leder till vissa bristyrken. En del av medlen inom ramen för satsningen kan användas till andra utbildningar.
Regeringen följer också kontinuerligt utvecklingen inom sektorn för högre utbildning och Utbildningsdepartementet har återkommande dialoger med respektive lärosäte om vikten av att utbildningsutbudet motsvarar just samhällets behov av utbildningar.
Lärosätena har i uppdrag att vid beslut om utbildningsutbud och dimensionering ta hänsyn till studenternas efterfrågan och arbetsmarknadens behov såväl på nationell som på lokal nivå. Universitet och högskolor avgör själva om det finns förutsättningar att erbjuda utbildning av hög kvalitet. Det är universitet och högskolor som själva beslutar om utbildningarnas upplägg, studietakt och innehåll utifrån de examensbeskrivningar som finns i examensordningen, bilaga 2 till högskoleförordningen (1993:100).
Regeringen uppmuntrar lärosätena till ökad samverkan om t.ex. behoven av utbildning inom olika områden och har för att underlätta samverkan mellan berörda aktörer gett Socialstyrelsen och Universitetskanslersämbetet ett gemensamt uppdrag (S2016/04992/FS [delvis]). Uppdraget innebär att analysera och föreslå hur samverkansarenor på nationell och regional nivå mellan aktörer med ansvar för kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården kan utvecklas långsiktigt. En gemensam konferens hölls av myndigheterna den 15 juni i år och samlade en stor del av berörda intressenter.
En särskild utredare har fått i uppdrag att göra en samlad översyn av styrningen av universitet och högskolor (dir. 2017:46). Utredaren ska bl.a. föreslå ett styr- och resurstilldelningssystem som stöder universitet och högskolor och ger dem incitament att utveckla verksamheten i enlighet med kraven i högskolelagen (1992:1434) och högskoleförordningen samt de mål i övrigt som riksdag och regering har fastställt för högre utbildning och forskning. I uppdraget ingår att föreslå hur styrningen kan utvecklas för att olika gruppers utbildningsbehov ska kunna tillgodoses och för att säkerställa kompetensförsörjningen och andra samhällsbehov.
Stockholm den 21 juni 2017
Helene Hellmark Knutsson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.