Taiwans deltagande i WHO
Skriftlig fråga 2016/17:1364 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-08
- Överlämnad
- 2017-05-09
- Anmäld
- 2017-05-10
- Svarsdatum
- 2017-05-17
- Sista svarsdatum
- 2017-05-17
- Besvarad
- 2017-05-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Varje år anordnas World Health Assembly, som är WHO:s beslutsfattande organ där organisationens medlemsstater deltar, i Genève. De senaste åtta åren har Taiwan deltagit i mötet men har i år man inte fått någon inbjudan. Taiwan har under de år som landet har deltagit i mötena framgångsrikt arbetat för att bekämpa spridningen av smittsamma sjukdomar – både inom och utanför Taiwans gränser.
Beslutet att inte bjuda in Taiwan till fortsatt samarbete är ogenomtänkt ur ett hälsoperspektiv. Genom att utesluta en välfungerande demokrati samt ledande land i bekämpningen av epidemier minskar vi vår förmåga att förebygga och hindra spridning av epidemier. Det förskjuter även fokus från WHO:s viktiga arbete till den politik som uppenbarligen ligger bakom beslutet. På sikt riskerar detta att underminera WHO:s legitimitet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Taiwan inte ska uteslutas från att delta i viktiga WHO-möten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1364 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
PAGE
2
Dnr S2017/02795/EIS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1341 Taiwan i WHO och WHA samt fråga 2016/17:1364 Taiwans deltagande i WHO
Hans Rothenberg har frågat statsrådet Gabriel Wikström vilka insatser statsrådet och regeringen har gjort för att även fortsättningsvis
aktivt involvera Taiwan i arbetet i WHO och WHA. Vidare har Boriana Åberg frågat statsrådet Margot Wallström vilka åtgärder ministern avser att vidta för att Taiwan inte ska uteslutas från att delta i viktiga WHO-möten. Arbetet inom regeringen är nu så fördelat att det är jag som ska svara på dessa frågor.
I likhet med övriga EU-länder för Sverige en ett-Kina-politik. Detta innebär att vi inte erkänner Taiwan som en självständig stat och att Sverige inte har diplomatiska förbindelser med Taiwan.
Sverige och EU har intresse av att säkra ett adekvat deltagande av Taiwan i internationella organisationer förutsatt att deltagandet kan anses vara meningsfullt samt att det inte kräver status som stat. Med meningsfullt deltagande avses expertorgan där Taiwans deltagande kan bidra positivt till internationell samverkan, till exempel inom hälsområdet. Det finns ett långtgående hälsotekniskt samarbete mellan Taiwan och WHO. Detta samarbete regleras såväl i formella processer, som exempelvis genom ett samförståndsavtal, inom det internationella hälsoreglementet (IHR) och inom krisberedskapsområdet, men också genom deltagande i WHO:s expertmöten inom olika områden. Under 2016 deltog taiwanesiska experter i flera WHO-möten. Regeringen stödjer fortsatt Taiwans aktiva deltagande i WHO:s hälsotekniska arbete. Regeringen konstaterar dock att det är skillnad på det hälsotekniska arbetet i WHO som teknisk organisation och medverkan i WHO:s styrande organ, som kräver konsensus bland WHO:s medlemsstater, vilket inte föreligger idag.
Stockholm den 16 maj 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.