Tågförseningarna i Skåne
Skriftlig fråga 2017/18:731 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-06
- Överlämnad
- 2018-02-07
- Anmäld
- 2018-02-08
- Svarsdatum
- 2018-02-14
- Sista svarsdatum
- 2018-02-14
- Besvarad
- 2018-02-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
I slutet av januari skrev Sydsvenskan om att 15 950 skåningar blir sena varje dag på grund av försenande och inställda tåg. Dessa förseningar leder till stora förluster, både för de enskilda människorna och för samhället. Enligt järnvägsexperten Per Corshammar kommer den arbetspendlare som åker till jobbet med Öresundståget sent minst 34 dagar per år. Arbetspendlaren som åker Pågatåget blir försenad minst 23 dagar per år. Samhällskostnaderna beräknas till uppemot en kvarts miljard kronor årligen.
De flesta av tågförseningarna har med järnvägsunderhållet att göra. De beror på spårfel, signalfel och andra störningar. Valåret 2014 lovade Stefan Löfven att åtgärda tågkaoset, men för skåningarna har den rödgröna regeringens politik inneburit fler förseningar.
Jag vill därför fråga statsrådet Tomas Eneroth:
Vilka åtgärder tänker statsrådet vidta för att skåningarna ska kunna komma i tid till och från sina arbeten?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:731 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)
N2018/00838/TIF
Näringsdepartementet
Infrastrukturministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:731 av Boriana Åberg (M)
Tågförseningarna i Skåne
Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att skåningarna ska kunna komma i tid till och från sina arbeten.
Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. En väl fungerande tågtrafik är viktigt för att uppnå flera av regeringens mål om hög sysselsättning, grundläggande tillgänglighet, en ökad andel kvalificerad industriproduktion samt minskad klimat- och miljöpåverkan.
Sverige har under många år satsat för lite resurser på drift och underhåll av järnvägssystemet vilket har bidragit till de trafikstörningar och den förseningsproblematik som systemet dras med idag. Regeringen har därför genomfört kraftiga förstärkningar av järnvägsunderhållet och ökat det årliga anslaget till järnvägsunderhåll med 1,34 miljarder kronor per år under perioden 2016–2018. I den kommande nationella planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 kommer anslaget till järnvägsunderhåll att öka med hela 47 procent jämfört med nuvarande plan.
Behovet av underhållsåtgärder är stort och det kommer att krävas mycket arbete innan järnvägen får en höjd punktlighet och robusthet. Det är vidare en utmaning att kunna genomföra underhållet då det är trångt på spåren. Ambitionen är att störa trafiken så lite som möjligt, men det kommer att märkas när dessa välbehövliga arbeten ska genomföras. Satsningen på kraftigt ökat underhåll och reparationer kommer att ställa stora krav på planering och en bred samverkan mellan järnvägens alla aktörer är nödvändig. Det är min övertygelse att det då kommer att vara möjligt att uppnå goda resultat till gagn för alla tågresenärer såväl i Skåne som övriga delar av landet.
Stockholm den 13 februari 2018
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.