Till innehåll på sidan

Tåg- och pendlingsproblemen mellan Uppsala och Stockholm

Skriftlig fråga 2021/22:728 av Jessika Roswall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2022-01-12
Överlämnad
2022-01-12
Anmäld
2022-01-13
Sista svarsdatum
2022-01-19
Svarsdatum
2022-01-26
Besvarad
2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Arbetspendlingen mellan Uppsala och Stockholm är mycket stor; tiotusentals nyttjar järnvägen varje dag för att ta sig till och från arbetet. Regionen är beroende av en robust spårinfrastruktur med många avgångar för att livet ska fungera för dem som pendlar och för att arbetsplatser ska ha personal för att bedriva en normal verksamhet.

Den senaste månaden har hundratals avgångar ställts in och tåg har försenats. Den 12 december 2021 skedde det historiska att alla tåg ställdes in under ett helt dygn. Det är nu ett nytt år men fortfarande ser vi många inställda avgångar hos SJ. Den samhällsekonomiska konsekvensen av stillastående, och nu tidvis obefintlig, trafik mellan Stockholm och Uppsala är enorm. De som har möjlighet och råd att ta bilen gör det. Man måste till jobbet. Pendlarna lämnas att själva lösa den situation de själva inte skapat men betalar för.

Situationen är mycket oroande, och pendlare vet inte om de kommer att kunna lita på att tågen går när de ska hämta sina barn på förskolan. Vem löser dessa problem?

Med anledning av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur och när avser ministern att lösa tåg- och pendlingsproblematiken mellan Stockholm och Uppsala?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:728 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

N2022 / 00086 N2022/00085 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:728 av Jessika Roswall (M) Tåg- och pendlingsproblem mellan Uppsala och Stockholm och fråga 2021/22:730 av Roger Haddad (L) Inställda tåg i Mälardalen

Jessika Roswall har frågat infrastrukturministern hur och när ministern avser att lösa tåg- och pendlingsproblematiken mellan Stockholm och Uppsala. Roger Haddad har frågat infrastrukturministern vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta för att SJ AB snabbare ska lösa sina problem och leverera de tågavgångar som de lovat.

Frågorna har överlämnats till mig och besvaras nedan samlat.

Tillgängliga och klimatsmarta transporter med tåg eller kollektivtrafik är en viktig del i att nå regeringens högt ställda klimat- och miljömål och en förutsättning för många att kunna ta sig till jobb och skola. De inställda avgångarna under de senaste veckorna har tyvärr fått konsekvenser och orsakat problem för de resenärer som är beroende av en tillförlitlig tågtrafik.

När det gäller att säkerställa trafikförsörjningen på regional nivå är det regionerna och kommunerna som ansvarar för att tillgodose behovet av regional kollektivtrafik. Mälardalstrafik är ett samarbete mellan regionerna i Mälardalen. Efter upphandling har Mälardalstrafik beslutat att tilldela uppdraget att köra Mälartågs trafik till MTR. SJ AB kör fortsatt viss trafik i Mälardalen på kommersiella villkor. Sträckan mellan Stockholm och Uppsala trafikeras för närvarande av MTR, SJ AB och SL.

SJ AB ska som alla statligt ägda bolag agera föredömligt och på ett sätt som gör att de åtnjuter offentligt förtroende. SJ AB har informerat Näringsdepartementet om att problemen som har uppstått avseende inställda avgångar i samband med inkörning av nytt planeringssystem har högsta prioritet och att bolaget arbetar hårt för att lösa den uppkomna situationen. SJ AB och jag själv informerade även trafik- och näringsutskottet i frågan den 18 januari 2022. Därutöver har SJ AB precis som resten av samhället påverkats av höga sjukskrivningstal med anledning av pågående smittspridning och med inställda tåg som följd. Frågor om SJ AB:s operativa verksamhet och åtgärder för att säkerställa trafik av god kvalitet är operativa frågor och således för SJ AB:s ledning och styrelse att hantera. Jag kommer att följa frågorna inom ramen för min löpande dialog med bolaget. 

Stockholm den 25 januari 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.