Systematiska attacker mot hazarer i Afghanistan
Skriftlig fråga 2017/18:1638 av Anders Österberg (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-09-03
- Överlämnad
- 2018-09-04
- Besvarad
- 2018-09-12
- Sista svarsdatum
- 2018-09-12
- Svarsdatum
- 2018-09-12
- Anmäld
- 2018-09-24
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Sverige och Afghanistan har djupa och långa relationer med varandra. Sverige är ett mycket uppskattat land i Afghanistan, något som Sverige ska vara stolt över. Vårt bistånd och våra biståndsorganisationer har funnits i landet redan före den 11 september 2001.
I utrikesutskottet hade vi förmånen att få besöka olika verksamheter i Afghanistan som finansieras via svenskt bistånd. Särskilt vill jag lyfta fram en skola för funktionsnedsatta i Mazar-e Sharif. Ett utmärkt exempel på hur svenskt bistånd gör skillnad till det bättre för tusentals barn.
Den senaste tiden har det skett dödliga terrorattacker mot moskéer, mot skolor och mot valregistreringslokaler i västra Kabul. Det som varit särskilt utstuderat med de här attackerna är att de varit särskilt riktade mot hazarer, en redan utsatt minoritet i Afghanistan, även om såklart alla drabbas av våldet.
För ett litet tag sedan tog talibanerna tillfälligt över staden Ghazni. Det blev ett helvete för folket i allmänhet men för hazarer i synnerhet. Många människor blev urskillningslöst dödade. Men det är också lätt att identifiera hazarer, vilka också är shiamuslimer, till skillnad från majoriteten i landet.
Om attackerna mot hazarer fortsätter finns det stor risk att människor flyr landet. I det långa loppet blir alla förlorare när grupp ställs mot grupp.
Sveriges har ett stort förtroende och har arbetat länge i Afghanistan.
Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta med tanke på det som sker just nu i Afghanistan?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1638 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksda
gen
Svar på fråga 2017/18:1638 av Anders Österberg (S)
Systematiska attacker mot hazarer i Afghanistan
Anders Österberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta med tanke på utvecklingen och situationen för hazarer i Afghanistan.
Regeringen ser med oro på den senaste tidens säkerhetsutveckling i Afghanistan, inklusive talibanernas offensiv i Ghazni, som drabbat många civila. Våldet som riktats mot valregistreringskontor inför parlamentsvalet i oktober är oacceptabelt.
Sveriges engagemang i Afghanistan är långsiktigt. Afghanistan är en av de största mottagarna av svenskt utvecklingssamarbete. Det svenska åtagandet om utvecklingssamarbete med Afghanistan uppgår till 8-8,5 miljarder kronor under tioårsperioden 2015-2024. Sverige bidrar därtill med humanitärt stöd som 2017 uppgick till 142,5 miljoner kronor. Sverige har fortsatt ett militärt styrkebidrag om ca 30 personer till NATO-insatsen Resolute Support Mission vars uppdrag är att stärka de afghanska säkerhetsstyrkorna.
Diskriminering av personer som tillhör minoriteter är fortsatt ett problem i Afghanistan. Hot och godtyckligt våld mot hazarer förekommer. Detta belyses särskilt i den rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Afghanistan, som Utrikesdepartementet publicerade 2017. Svenska företrädare lyfter regelbundet mänskliga rättigheter, inklusive minoriteters situation med företrädare för Afghanistans regering.
Svenskt utvecklingssamarbete i Afghanistan gör inte skillnad mellan olika etniska eller religiösa grupper, utan genomförs med utgångspunkt i var biståndet kan göra störst nytta och bidra till varaktiga resultat. Sida finansierar Svenska Afghanistankommittén (SAK) som bland annat bedriver skolor i Bamyan, där hazarer är den dominerande minoriteten, och har även verksamhet i andra hazara-befolkade områden.
I säkerhetsrådet lyfter Sverige kontinuerligt behovet av skydd av civila och respekt för internationell humanitär rätt i Afghanistan.
Stockholm den 11 september 2018
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.