Sysselsättningsfasens avveckling

Skriftlig fråga 2016/17:683 av Jenny Petersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-18
Överlämnad
2017-01-19
Anmäld
2017-01-20
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25
Besvarad
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I en skriftlig fråga, 2016/17:606, till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) frågar jag: Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att se till att den pågående avvecklingen av sysselsättningsfasen (tidigare fas 3) inte gömmer, glömmer och passiviserar människor? 

I samma dokument som den formulerade frågan finns siffror, siffror som även medierna valt att alarmerande rapportera om. Siffror som visar att regeringen och Arbetsförmedlingen brister när det gäller aktiviteter och åtgärder för den som är arbetslös. Oroande siffror, enligt mig, men i svaret verkar Ylva Johansson väldigt nöjd med det arbete som pågår. 

Det har snart gått ett år sedan regeringen stoppade nya anvisningar till sysselsättningsfasen, och sedan dess har antalet deltagare minskat snabbt. När beslutet fattades fanns ca 40 000 människor i sysselsättningsfasen. Av dessa har 14 000 skrivits in i Arbetsförmedlingens åtgärder, som skulle leda till jobb. Samtidigt har de extratjänster som varit tänkta att ersätta sysselsättningsfasen bara blivit ca 1 500.

I november gick ett tjugotal organisationer i den ideella sektorn ut med ett öppet brev till Arbetsförmedlingens generaldirektör i vilket de påtalar att de människor som står längst ifrån arbetsmarknaden växer i antal och att de inte får något stöd.

I början av året började även medierna flagga upp att antalet personer som passiviseras och inte får något stöd växer och att regeringen och Arbetsförmedlingen brister när det gäller aktiviteter och åtgärder för den som är arbetslös. Hittills har de närmare 14 000 människor som lämnat sysselsättningsfasen skrivits in i åtgärder hos Arbetsförmedlingen som skulle leda till jobb. Men enligt Arbetsförmedlingens egna siffror har 3 074 personer av dessa 14 000 ingen registrerad aktivitet alls. 3 914 personer har satts i programmet Matchning och uppföljning, ett program som ska erbjuda individuell hjälp – vilket innebär stöd i form av att träffa en handläggare varannan eller var tredje månad. Frågan är om ministern och regeringen är nöjda med dagens siffror.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att öka aktiviteten för dem som lämnat sysselsättningsfasen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:683 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2017/00131/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:683 av Jenny Petersson (M) Sysselsättningsfasens avveckling

Jenny Petersson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att öka aktiviteten för dem som lämnat sysselsättningsfasen.

Alla som kan arbeta ska arbeta. Ett arbete innebär möjlighet till egenförsörjning, tillhörighet, gemenskap, och makt att forma sitt liv och sin framtid. Därför är regeringens främsta prioritering att fler människor ska komma i arbete.

Regeringens ambition med reformeringen av jobb- och utvecklingsgarantin samt avskaffandet av fas 3 och dess sysselsättningsplatser är att alla deltagare utifrån det individuella behovet ska kunna erbjudas aktiva insatser för att komma närmare arbetsmarknaden. Personer som har varit arbetslösa under en längre tid ska inte längre förvaras i en insats som inte leder vidare till jobb. Med regeringens förändrade arbetsmarknadspolitik och med ett mindre detaljstyrt regelverk ska långtidsarbetslösa utifrån sitt individuella behov ha möjlighet ta del av Arbetsförmedlingens hela verktygslåda av insatser.

Om personer i jobb- och utvecklingsgarantin står utan stöd eller insats under längre perioder är självklart inte bra. En ökande andel individer utan registrerad aktivitet hos Arbetsförmedlingen betyder inte nödvändigtvis att en ökad andel är passiva, detta skulle i så fall framgå genom aktivitetsrapporteringen. Det som dock är viktigt för dessa personer är att Arbetsförmedlingen numera kan göra en individuell bedömning och fatta beslut om en meningsfull insats eller aktivitet för varje individ. Det kan ta längre tid att fatta ett kvalitativt beslut men blir sannolikt bättre i längden. Viktigt är att rätt person får rätt insats vid rätt tid.

Stockholm den 25 januari 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.