Sveriges utrikespolitiska ställning i EU
Skriftlig fråga 2014/15:355 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-03-27
- Överlämnad
- 2015-03-27
- Anmäld
- 2015-04-07
- Svarsdatum
- 2015-04-08
- Besvarad
- 2015-04-08
- Sista svarsdatum
- 2015-04-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
German Marshall Funds undersökning Transatlantic Trends 2014 mäter opinioner om utrikespolitiska frågor, och undersökningen visar att 74 procent var för alliansregeringens sätt att hantera utrikespolitiken. Motsvarande siffra i resten av EU i allmänhet var 52 procent, och för USA var siffran 35.
I Sverige var det en stor majoritet på 76 procent som tycker att EU ska ha en stark ledarroll i världen. 65 procent var positiva till EU. Dessutom var det till och med en relativt hög siffra som tycker att Sverige hanterade relationerna med Ryssland bra. 56 procent var för medan 28 procent var emot.
Tankesmedjan ECFR, European Council on Foreign Relations, rankade Sverige som tvåa efter Tyskland bland ledarna i EU:s utrikespolitik i sitt senaste European Foreign Policy Scorecard.
Mycket har förändrats sedan den nya regeringen tillträdde, både i omvärlden och i den svenska utrikespolitiken. Bilden är att den nya regeringen väljer FN som utrikespolitisk arena på bekostnad av samarbetet i EU, trots att samarbetet i EU nu är viktigare än någonsin.
Med tanke på ovanstående är min fråga till utrikesminister Margot Wallström:
Vilka åtgärder kommer utrikesministern att vidta för att Sverige ska behålla – och gärna stärka – sin utrikespolitiska ställning i EU?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:355 besvarad av Margot Wallström (S), utrikesminister
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:355 av Sofia Arkelsten (M) Sveriges utrikespolitiska ställning i EU
Sofia Arkelsten har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att Sverige ska behålla – och gärna stärka – sin utrikespolitiska ställning i EU.
Som regeringen slog fast redan i regeringsförklaringen i höstas ska Sverige vara en engagerad och konstruktiv medlem av den Europeiska unionen och vi ska i EU aktivt driva prioriterade svenska intressen.
Regeringen ser ingen motsättning mellan ett starkt svenskt engagemang för FN och ett fortsatt starkt engagemang i EU-arbetet. Tvärtom ser vi arbetet i båda fora som ömsesidigt förstärkande. Sverige verkar för att stärka EU som global aktör och som kraft för global samverkan tillsammans med FN, regionala organ och strategiska partners. Sverige är pådrivande för att EU tar ett större ansvar för säkerhet och utveckling såväl globalt som i EU:s närområde. Ett starkt och samlat EU-agerande ligger både i Sveriges och i FNs intresse.
Den 11 februari presenterade jag regeringens utrikespolitiska deklaration i kammaren, och den 23 mars presenterade statsministern i ett tal vid Göteborgs universitet regeringens prioriteringar för arbetet inom EU. Vid båda tillfällena underströks vikten av att EU har en stark och gemensam utrikespolitisk röst. I regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet 2015 som presenterades i anslutning till statsministerns tal är ett av fem prioriterade områden globalt engagemang och ett säkrare grannskap.
Regeringen är fast besluten att fortsatt arbeta långsiktigt, politiskt och diplomatiskt, med påverkansarbete och alliansbyggande, för ett starkt genomslag för svenska positioner i EU-arbetet, och även för ett aktivt och konstruktivt EU-agerande i FN.
Stockholm den 8 april 2015
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.