Sveriges stöd till fossila investeringar

Skriftlig fråga 2014/15:221 av Hans Linde (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-02-12
Överlämnad
2015-02-12
Anmäld
2015-02-13
Svarsdatum
2015-02-25
Sista svarsdatum
2015-02-25
Besvarad
2015-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna spelar en viktig roll i arbetet med att öka tillgången till el och energi i många utvecklingsländer. Det är ett viktigt arbete. Ska vi lyckas både minska fattigdomen ytterligare och förhindra klimatförändringarna måste fler människor få tillgång till förnybar och ekologiskt hållbar el och energi.

Tyvärr har Världsbanksgruppen valt att fortsätta att genomföra stora investeringar i olja, gas och kol. Av Världsbanksgruppens energiinvesteringar mellan 2008 och 2013 gick 45 procent till fossil energi enligt Oil Change International.

Sverige är representerat i bankernas styrelse och har möjlighet att reservera sig mot beslut om investeringar i fossil energi. Tyvärr har det sällan skett. Sveriges Natur har gjort en granskning som visar att Sverige sagt ja till åtta av tio stora fossilinvesteringar under 2013 och 2014. USA har varit mer restriktivt med att ge sitt stöd till fossil energi.

Jag vill därför fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sverige inte ska stödja att Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna genomför storskaliga investeringar i fossil energi?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:221 besvarad av Isabella Lövin (MP), statsråd

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:221 av Hans Linde (V) Sveriges stöd till fossila investeringar

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige inte ska stödja att Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna genomför storskaliga investeringar i fossil energi.

Det är avgörande att Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna verkar för en global omställning till förnyelsebar energi. Sverige har här en viktig roll att påverka bankerna, och andra stora bidragsgivare, i rätt riktning.

Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna har under de senaste åren ökat andelen investeringar i förnyelsebar energi, vad gäller Världsbanken från 24 % av bankens totala energiinvesteringar 2009 till 46 % 2014. Stora utrymmen för förbättringar kvarstår dock och frågan är därför högt prioriterad för regeringen. Det är dock en omfattande ändring av inriktning som krävs och som kräver arbete på flera fronter; genom Sveriges kontakter med bankerna på såväl tjänstemannanivå som på politisk nivå och genom Sveriges representation i bankerna genom de valkretsar vi ingår i. Arbetet bedrivs också genom att verka för att all utvecklingsfinansiering ska vara hållbar och klimatsmart vilket är en svensk prioritiering inför den kommande konferensen om utvecklingsfinansiering i Addis Abeba. Frågan om förnyelsebar energi är av vikt för Sverige även i processen kring de nya hållbara utvecklingsmålen, och Sverige månar om att målet om säkerställd tillgång av pålitlig och hållbar energi till alla kvarstår i agendan.

Som ett exempel på Sveriges kontakter med bankerna träffade jag Världsbankens president Jim Kim vid ett möte i Helsingfors den

11 februari. Jag framförde då att banken måste öka andelen investeringar i förnybar energi, och att målet bör vara en fullständig omställning. Jag förklarade även att det inte finns någon motsättning mellan att investera i förnybar energi och att säkra utvecklingsländers energibehov.

Regeringen har också förmedlat till Världsbanken att tydligare målförmuleringar och en handlingsplan behövs för övergången från fossila bränslen till förnybar energi. Detta för att öka transparensen och för att signalera ett ökat engagemang från bankens sida. Detta budskap kommer även att framföras under Världsbankens och IMF:s vårmöte i april.

För att stärka det fortsatta påverkansarbetet gentemot Världsbanken och övriga utvecklingsbankerna har regeringen påbörjat ett arbete för att utveckla och stärka Sveriges strategier för bankerna. Regeringen måste påverka utvecklingsbankerna både på policynivå och inför beslut om konkreta insatser.

Sverige är en stor givare till Världsbanken och de regionala utvecklingsbankerna, och en röst som respekteras av bankerna. Beslut inom Världsbanken och de regionala bankerna tas enligt demokratiska principer där Sverige dels är en del i ett valkretssamarbete som i sin tur representerar en av flera åsikter i banken. Vi kommer därför arbeta genom flera kanaler för att vara en aktiv och trovärdig partner i bankerna som driver på för att flytta positioner i rätt riktning. Inte minst i de regionala utvecklingsbankerna som arbetar mycket med infrastruktur, inklusive energifrågor, är detta viktigt. Jag kommer därför bland annat att lyfta upp frågan vid Afrikanska utvecklingsbankens årsmöte i maj.

Stockholm den 25 februari 2015

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.