Sveriges ordförandeskap i Baltfish
Skriftlig fråga 2017/18:1518 av Jens Holm (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-06-18
- Överlämnad
- 2018-06-18
- Anmäld
- 2018-06-19
- Sista svarsdatum
- 2018-06-27
- Svarsdatum
- 2018-07-03
- Besvarad
- 2018-07-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Regionalisering är ett ledord inom EU:s förnyade fiskeripolitik. Syftet är att beslut ska flyttas från Bryssel ut till regionerna, såsom Östersjöregionen, Nordsjön osv. Även om det kan diskuteras hur väl detta har fungerat hittills är det viktigt att slå fast principen om att fler beslut ska fattas lokalt och regionalt. Runt Östersjön finns en löst sammanhållen grupp som kallas Baltfish som i realiteten diskuterar viktiga frågor på fiskeripolitikens område, inte minst fiskekvoter och bindande regler. Baltfishs åsikter har stor tyngd när fiskeministrarna möts och utgör alltså en grund för slutliga beslut i ministerrådet. Dessvärre är riksdagen i mångt och mycket ovetande om vad som sker i Baltfish, vilka frågor som diskuteras och prioriteras, vilka mandat de tjänstemän som deltar har osv. Från och med juli i år är Sverige ordförande i Baltfish, men det är okänt vilka prioriteringar Sverige har inför kommande ordförandeskap.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:
Avser statsrådet att presentera den svenska strategin och prioriteringarna inför ordförandeskapet i Baltfish för riksdagen, och hur avser statsrådet att löpande informera riksdagen om Sveriges agerande som ordförande?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1518 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
N2018/
03
736
/
FJR
Näringsdepartementet
Landsbygdsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1518 av Jens Holm (V)
Sveriges ordförandeskap i Baltfish
Jens Holm har frågat mig om jag avser presentera den svenska strategin och prioriteringarna inför ordförandeskapet i Baltfish för riksdagen, och hur jag avser att löpande informera riksdagen om Sveriges agerande som ordförande.
Ett gott och effektivt samarbete med övriga Östersjöländer är en prioriterad fråga för regeringen. Detta framförallt mot bakgrund av att många av de utmaningar som finns vad gäller Östersjön är gränsöverskridande och således endast kan föras framåt genom nära dialog och samarbete mellan berörda länder.
I syfte att skapa ett forum för de Östersjöländer som är medlemmar i EU att diskutera för regionen relevanta fiskeriförvaltningsfrågor skapades Baltfish 2009. Sedan reformen av den gemensamma fiskeripolitiken nyttjas Baltfish också som forum där alla östersjöländerna, så som länder med ett direkt förvaltningsintresse, kan diskutera och lämna in gemensamma rekommendationer till kommissionen i syfte att nå vissa av de av lagstiftarna utpekade målen. Denna regionalisering är i enlighet med vad som beslutades i den senaste översynen av EU:s gemensamma fiskeripolitik.
Sverige kommer att vara ordförande i Baltfish mellan den 1 juli 2018 och den 30 juni 2019. Som ordförande i Baltfish kommer Sverige att verka för att föra arbetet med ett långsiktigt hållbart fiske i Östersjön framåt och verka för att förvaltningsåtgärder ska vara i linje med den reformerade gemensamma fiskeripolitikens mål och principer. Detta är en ståndpunkt som är väl förankrad i riksdagen sedan lång tid tillbaka.
Frågan om ett bra informationsflöde och samråd mellan regering och riksdag är viktigt för oss alla och den grundpelare på vilken vår demokrati och parlamentarism vilar.
Enligt regeringsformen ska regeringen fortlöpande informera riksdagen om vad som sker inom ramen för samarbetet i EU. Regeringen ska enligt riksdagsordningen varje år lämna en skrivelse till riksdagen med berättelse över verksamheten i EU. Regeringen ska också redovisa sitt agerande i EU för riksdagen och informera riksdagen om sin syn på de förslag från EU:s institutioner som regeringen bedömer som betydelsefulla.
Regeringen ska underrätta EU-nämnden om frågor som ska beslutas i rådet och ska inför beslut i rådet rådgöra med nämnden om hur förhandlingarna i rådet ska föras.
Det är viktigt för regeringen att uppfylla den ordning som gäller för samarbetet mellan regering och riksdag i EU-arbetet. Regeringen kommer således även fortsatt att hålla riksdagen informerad i enlighet med denna ordning.
Stockholm den 3 juli 2018
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.