Sveriges export av krigsmateriel till Thailand
Skriftlig fråga 2013/14:661 av Hans Linde (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-06-04
- Överlämnad
- 2014-06-04
- Anmäld
- 2014-06-05
- Besvarad
- 2014-06-11
- Sista svarsdatum
- 2014-06-11
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Carl Bildt (M)
Den 22 maj i år genomförde militären i Thailand en kupp där den avsatte en demokratiskt vald regering. Militärjuntan som nu styr landet har gripit politiker och förbjudit demonstrationer.
Thailand var i fjol det land i världen som Sverige exporterade mest krigsmateriel till. Värdet av den svenska exporten till Thailand uppgick till 3 319 miljoner kronor. Det konstaterar regeringen i sin skrivelse 2013/14:114 Strategisk exportkontroll 2013 – krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden.
Att Thailand låg i topp 2013 förklaras av att landet då tog emot de sista sex av sammanlagt tolv JAS-plan. I år får Thailand följdleveranser. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet den 1 juni har Inspektionen för strategiska produkter (ISP) inga planer på att avbryta leveranserna till följd av militärkuppen.
I riktlinjerna för den svenska vapenexporten anges att respekt för mänskliga rättigheter är ett centralt villkor för att tillstånd för vapenexport ska beviljas. Då är det inte möjligt för Sverige att fortsätta sälja krigsmateriel till Thailand efter det att militärjuntan avsatt den folkvalda regeringen och förbjudit demonstrationer.
Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:
Hur avser utrikesministern att agera för att förhindra att Sverige säljer krigsmateriel till det nya odemokratiska styret i Thailand?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:661 besvarad av Hans Linde (V)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Björling |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:661 av Hans Linde (V) Sveriges export av krigsmateriel till Thailand
Hans Linde har frågat utrikesministern hur statsrådet avser agera för att förhindra att Sverige säljer krigsmateriel till det nya odemokratiska styret i Thailand. Frågan har överlämnats till mig att besvara.
Regeringen är mycket oroad över situationen i landet, och vi fördömer det militära maktövertagandet. Sverige och EU uppmanar till en omedelbar återgång till civilt styre, till demokratiska spelregler och
till rättsstatens principer. Vi kräver att de mänskliga rättigheterna respekteras och att media åter tillåts verka fritt. Vi kräver vidare att de politiska företrädare och aktivister som arresterats ska släppas.
Regeringen har ett övergripande ansvar för exportkontrollpolitiken. Ansvaret för beslut i enskilda ärenden ligger hos Inspektionen för strategiska produkter (ISP) som har att göra en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet.
ISP följer noga den politiska utvecklingen i Thailand. Det svenska exportkontrollsystemet är utformat för att kunna hantera händelser och förändringar som kan påverka förutsättningarna för export av svensk krigsmateriel.
Stockholm den 11 juni 2014
Ewa Björling
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.