Sveriges bidrag till EUs bekämpande av desinformationskampanjer
Skriftlig fråga 2016/17:1415 av Hans Wallmark (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-05-16
- Överlämnad
- 2017-05-17
- Anmäld
- 2017-05-18
- Sista svarsdatum
- 2017-05-24
- Svarsdatum
- 2017-05-29
- Besvarad
- 2017-05-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Margot Wallström (S)
Vid EU:s utrikestjänst (EEAS) i Bryssel finns en liten enhet som ägnar sig åt att sprida kunskap och fakta för att därmed stå emot desinformationskampanjer. East Stratcom Taskforce har en viktig roll att spela. Med få medarbetare och begränsade resurser görs ändå ett jobb som väcker uppmärksamhet och respekt. Sverige är via UD med och sekonderar och står för kostnaderna för en svensk som deltar i arbetet. Det handlar om ett tidsbegränsat uppdrag. Besked om fortsättning bör ges senast i sommar.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:
Avser UD att även fortsättningsvis bidra till det arbete som sker inom EU:s utrikestjänst för att stå emot och med fakta bekämpa desinformationskampanjer genom att fortsatt sekondera med en svensk som kan vara verksam på plats i Bryssel?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1415 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)
Utrikesdepartementet |
Utrikesministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1415 av Hans Wallmark (M) Sveriges bidrag till EU:s bekämpande av desinformationskampanjer
Hans Wallmark har frågat mig om Sverige även fortsättningsvis avser bidra till det arbete som sker inom EU:s utrikestjänst för att stå emot och med fakta bekämpa desinformationskampanjer genom att fortsatt sekondera en svensk till EU:s utrikestjänsts arbetsgrupp East StratCom.
Mot bakgrund av den ökande mängden desinformation och påverkans-kampanjer riktade mot länderna inom Östliga partnerskapet och även EU:s medlemsstater, inklusive Sverige, arbetar Sverige brett med att stärka motståndskraften och motverka desinformation. Detta sker genom nationella åtgärder, genom att utveckla våra internationella samarbeten samt genom stöd till civilsamhället, oberoende media och yttrandefrihet i Östeuropa.
Ett viktigt led i detta är EU:s ansträngningar att stärka unionens förmåga att motverka desinformation genom en utvecklad förmåga till strategisk kommunikation. East StratComs verksamhet är en viktig del i det arbetet.
Sverige sekonderar sedan 1 september 2016 en person till East StratCom genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Sekonderingen syftar till att stödja East StratComs verksamhet för att skapa bättre förutsättningar för befolkningens demokratiska ansvarsutkrävande i länderna inom Östliga partnerskapet. Detta sker dels genom att under-lätta befolkningens tillgång till faktamässigt korrekt information, dels genom att bidra med kunskap och öka medvetandegraden om spridningen av desinformation i regionen.
Den svenska sekonderingen har bidragit till att stärka East StratCom och dess verksamhet. Därför bereds nu frågan om en fortsatt sekondering till East StratCom inom Regeringskansliet.
Stockholm den 29 maj 2017
Margot Wallström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.