Till innehåll på sidan

Sverigeförhandlingen och bostadsbyggande inom stråket Arlanda - Uppsala

Skriftlig fråga 2014/15:445 av Solveig Zander (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-20
Överlämnad
2015-04-21
Anmäld
2015-04-22
Svarsdatum
2015-04-29
Sista svarsdatum
2015-04-29
Besvarad
2015-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

En viktig del i Sverigeförhandlingens uppdrag är att öka kollektivtrafiken, förbättra tillgängligheten och öka bostadsbyggandet i våra tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är ingen tvekan om att det finns behov, men också en vilja, från berörda regioner, landsting, kommuner och andra aktörer att bidra.

Stockholms handelskammare har i en rapport nyligen visat på potentialen att bygga omkring 100 000 nya bostäder mellan Arlanda och Uppsala. Potentialen finns både inom Stockholms län och inom Uppsala län. Detta förutsätter dock förbättrad kapacitet i transportsystemet, och borde därför vara en självklar del av Sverigeförhandlingen.

Från regionen har det uttryckts en tydlig önskan att utveckla denna potential och också en beredskap till medfinansiering. Att området går en bit utanför Stockholms län tycks dock vara ett hinder för att ta till vara denna vilja inom ramen för Sverigeförhandlingen. Alternativet är då att tillsätta särskilda förhandlingspersoner för att få till stånd en uppgörelse för den del av bostadsbyggandet som ligger inom Uppsala län.

Mot bakgrund av detta ställer jag följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

Anser statsrådet att potentialen inom stråket Arlanda-Uppsala kan hanteras inom Sverigeförhandlingen eller avser regeringen att tillsätta en särskild förhandlingsperson för detta område?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:445 besvarad av Anna Johansson (S), statsråd

Dnr N2015/3558/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:445 av Solveig Zander (C) Sverigeförhandlingen och bostadsbyggande inom stråket Arlanda–Uppsala

Solveig Zander har frågat mig om jag anser att potentialen inom stråket Arlanda–Uppsala kan hanteras inom Sverigeförhandlingen eller avser regeringen att tillsätta en särskild förhandlingsperson för detta område.

Sverigeförhandlingen har i uppdrag att utreda nya stambanor för höghastighetståg mellan Stockholm – Göteborg och Stockholm – Malmö. Förhandlarna har även i uppdrag att ingå överenskommelser med

berörda kommuner, landsting och andra berörda aktörer i Stockholms län, Västra Götalands län samt Skåne län kring åtgärder som förbättrar tillgängligheten och kapaciteten i transportsystemet och leder till ett ökat bostadsbyggande i storstadsregionerna i dessa län.

Länsgränserna är inte i sig ett hinder i frågan, men den nya stambanan planeras upp till Stockholm och det är inte aktuellt att utvidga Sverigeförhandlingens uppdrag för att titta på en snabbtågsförbindelse mellan Stockholm och Uppsala.

Alla åtgärder i Nationell transportplan kommer naturligtvis inte att hanteras inom ramen för Sverigeförhandlingen och nu pågår ett förberedande arbete inför en ny revidering av Nationella planen.

Regeringen har som mål att det ska byggas minst 250 000 nya bostäder till och med 2020. Ett välfungerande transportsystem är en av förutsättningarna för att nå målet. Det ökade anslaget till järnvägsunderhåll för ökad robusthet i befintligt system är en viktig del, men även ökad kapacitet kan bidra till ett ökat bostadsbyggande.

I Trafikverkets förslag till Nationell transportplan 2014–2025 fanns sträckan Skavstaby/Arlanda – Uppsala med som en utpekad brist och Trafikverket har nu också startat en åtgärdsvalsstudie för att utreda kapacitetsbristen och ge förslag till åtgärder. Frågan om eventuella åtgärder tar regeringen ställning till i den kommande åtgärdsplaneringen.

Stockholm den 29 april 2015

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.