Sverige, EU, Turkiet och Istanbulkonventionen
Skriftlig fråga 2020/21:35 av Amineh Kakabaveh (-)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2020-09-10
- Överlämnad
- 2020-09-11
- Anmäld
- 2020-09-15
- Svarsdatum
- 2020-09-23
- Sista svarsdatum
- 2020-09-23
- Besvarad
- 2020-09-23
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Sverige ratificerade Istanbulkonventionen i maj 2014, och den trädde i kraft i november 2014. I ingressen till Istanbulkonventionen listas Europarådets medlemsstater och övriga stater som har undertecknat denna konvention. Konventionen fördömer alla former av våld mot kvinnor och stadgar att ett stopp för våld mot kvinnor i hemmet är av avgörande betydelse för att man ska kunna uppnå såväl formell som reell jämställdhet mellan kvinnor och män. Enligt konventionen är våld mot kvinnor ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden mellan kvinnor och män, och dessa förhållanden har medfört att män dominerar och diskriminerar kvinnor och inneburit att kvinnor hejdas i sin utveckling. Istanbulkonventionen konstaterar också att våld mot kvinnor är könsrelaterat på strukturell nivå och att våldet mot kvinnor är en av de viktigaste orsakerna till att kvinnor är underordnade män, och den konstaterar med stor oro att kvinnor och flickor ofta utsätts för allvarliga former av våld, såsom våld i hemmet, sexuella trakasserier, våldtäkt, tvångsäktenskap, hedersrelaterade brott och könsstympning, vilket är allvarliga kränkningar av kvinnors och flickors mänskliga rättigheter och utgör stora hinder för att uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män.
Ironiskt nog har Turkiets president nyligen föreslagit att man ska lämna Istanbulkonventionen, som landet stod som värd för. Detta har lett till massprotester i flera veckor, där kvinnorörelserna är på gatorna i flera städer i Turkiet. Kvinnorna är fortfarande på gatorna nästan varje dag. Protestmanifestationer har väckt stor uppmärksamhet under de senaste veckorna, och därför har Erdoğan backat lite. Men risken är fortfarande stor att Erdoğan ignorerar den viktiga lagen som skyddar kvinnor från mäns våld.
Turkiet har tidigare både undertecknat och ratificerat Istanbulkonventionen. Nu avser Erdoğan och hans regering att överge den, varför man kan förvänta sig försämrade levnadsvillkor i praktiskt taget alla avseenden. När president Erdoğan proklamerade regimens avsikt att frångå Istanbulkonventionen ledde det till omfattande dagliga demonstrationer och protester bland Turkiets kvinnor. Med den kännedom vi har om den turkiska regimens bristande känslighet för folkliga krav och protester finns det skäl att oroa sig för ökat våld i allmänhet och ökat våld mot kvinnor i synnerhet i spåren av president Erdoğans förslag att Turkiet ska lämna Istanbulkonventionen. Turkiska feministiska organisationer har påpekat att mord på kvinnor är ett permanent fenomen i landet. Under pandemin har våldet mot kvinnor ökat i alla samhällen runt om i världens alla länder. Hittills i år har 245 kvinnor i Turkiet mördats av sina män, av sina före detta män eller av familjemedlemmar i hederns namn. Detta enligt tidningen Hürriyet.
Därför vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:
Vad avser ministern att göra för Sveriges del och inom EU för att förmå Turkiet att ta tillbaka sin proklamerade avsikt att överge Istanbulkonventionen och i stället förverkliga vad den stadgar?
Svar på skriftlig fråga 2020/21:35 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)
Utrikesdepartementet
Utrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2020/21:35 av Amineh Kakabaveh (-)
Sverige, EU, Turkiet och Istanbulkonventionen
Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra för Sveriges del och inom EU för att förmå Turkiet att ta tillbaka sin proklamerade avsikt att överge Istanbulkonventionen och i stället förverkliga vad den stadgar.
Regeringen ser med allvar på utvecklingen i Turkiet. Det gäller inte minst den bristande respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer, vilket framgår av regeringens rapport för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet. Rapporten pekar även på de problem som finns i Turkiet avseende diskriminiering av kvinnor och könsbaserat våld.
Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet, den så kallade Istanbulkonventionen, är ett viktigt instrument för att motverka våld mot kvinnor och i nära relationer. Regeringen arbetar för att konventionen ska få ett ökat genomslag. Uttalanden om att lämna konventionen är naturligtvis oroande och det är viktigt att Turkiet fortsätter att vara ansluten. Jag kan konstatera att de uttalanden som gjorts resulterat i starka reaktioner i Turkiet och att frågan blivit föremål för en omfattande debatt. Det är centralt för en demokratisk process att debatt kan föras.
Regeringen är pådrivande i internationella fora för att uppmärksamma kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Sveriges feministiska utrikespolitik innebär att utrikesförvaltningen genomgående arbetar med att bekämpa könsrelaterat våld mot kvinnor och flickor.
Sverige verkar för att motverka virusutbrottets negativa konsekvenser och stora påverkan för kvinnor och flickor, och uppmanar andra länder att göra detsamma. Bland annat har jag inom EU tagit upp rapporterna om ökat våld mot kvinnor i Turkiet under covid-pandemin.
Inom ramen för Sveriges bilaterala reformstöd stödjer vi det civila samhället, media och andra förändringsaktörer, med särskilt fokus på jämställdhet och kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Det innefattar bland annat insatser som syftar till att förebygga könsbaserat våld i Turkiet och stödja kvinnor och flickor som utsatts, liksom att sprida kunskap om Turkiets nationella och internationella åtaganden i dessa frågor.
Stockholm den 23 september 2020
Ann Linde
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.