Svenskt värdlandsavtal med Nato

Skriftlig fråga 2013/14:555 av Allan Widman (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-04-07
Överlämnad
2014-04-08
Anmäld
2014-04-09
Besvarad
2014-04-16
Sista svarsdatum
2014-04-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Karin Enström (M)

 

Enligt uttalad doktrin ska Sverige kunna både ge och ta emot militär hjälp. En förutsättning för att snabbt kunna ta emot hjälp i ett krisläge är att en rad juridiska och praktiska frågor klaras ut. Sådana frågor kan med fördel lösas i ett värdlandsavtal, eller så kallat host nation support agreement.

Enligt uppgift har Finland ingått ett sådant med Nato. Sedan tidigare finns en öppen framställan från Försvarsmakten om att ingå ett sådant avtal för svensk del.

Vad avser ministern att vidta för åtgärder för att på liknande sätt tillförsäkra Sverige snabb möjlighet till militär hjälp, i händelse av till exempel en snabbt uppkommen krissituation?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:555 besvarad av Allan Widman (FP)

Dnr Fö2014/685/SSP

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:555 av Allan Widman (FP)

Svenskt värdlandsavtal med Nato

Allan Widman har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att tillförsäkra Sverige snabb möjlighet till militär hjälp, i händelse av till exempel en snabbt uppkommen krissituation.

Regeringen beslutade 2010 och 2012 att anta ett s.k. partnerskapsmål inom ramen för Partnership for Peace Planning and Review Process (PARP) som anger att vi ska utveckla och implementera ett koncept för att erbjuda värdlandsstöd till utländska trupper som leds av Nato samt Nato-personal som, på vår inbjudan, verkar på svenskt territorium. Partnerskapsmålet omfattar även att förhandla ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) rörande principiella bestämmelser för värdlandsstöd. Att ingå ett samförståndsavtal rörande värdlandsstöd med Nato garanterar inte ett partnerland militärt stöd vid en krissituation då Natos säkerhetsgaranti endast omfattar allierade.

Försvarsmakten har utarbetat ett koncept för värdlandsstöd under 2011 och därmed till del uppnått det aktuella partnerskapsmålet. Konceptet innehåller rutiner för hur värdlandsstöd planeras och genomförs inom Försvarsmaktens övnings- och insatsverksamhet. Försvarsmakten har även mottagit en inbjudan från Nato att inleda förhandlingar om ett samförståndsavtal och har inkommit med en framställan om bemyndigande att inleda förhandlingarna med Nato. Framställan är för närvarande under beredning inom Regeringskansliet.

Under våren 2014 revideras de svenska PARP-målen. Regeringens avsikt är att fortsatt inkludera ett mål för att utveckla värdlandsstöd med Nato i PARP Partnership Goals 2014.

Stockholm den 16 april 2014

Karin Enström

Intressenter

Frågeställare

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.