Svenskt stöd till oligark
Skriftlig fråga 2021/22:1784 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-30
- Överlämnad
- 2022-07-01
- Besvarad
- 2022-07-15
- Sista svarsdatum
- 2022-07-15
- Svarsdatum
- 2022-07-15
- Anmäld
- 2022-09-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Utrikesminister Ann Linde (S)
Den ryske oligarken Oleg Deripaska har anklagats för en rad grova brott. Det rör sig om utpressning, mutor, kopplingar till organiserad brottslighet och inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Allt detta kan vi läsa i USA:s sanktionsdokument, då han hamnade på USA:s sanktionslista 2018 (samt EU:s sanktionslista i april 2022).
Det bör inte finnas något tvivel om att denne man sannerligen är att betrakta som problematisk och som man bör ha på distans. Ändå visade det sig i våras, tack vare en granskning av SVT, att Sverige under 2018 och 2019 genomförde en omfattande kampanj i syfte att få USA att mildra sina sanktioner mot den Putinnära oligarken och vederbörandes aluminiumbolag. Bolaget bedrev nämligen verksamhet i Sundsvall.
SVT beskriver samarbetet mellan ministrarna Ann Linde och Mikael Damberg och berörda aluminiumbolag som nära, vilket bekräftas av de handlingar som begärts ut från Utrikesdepartementet. Båda statsråden skickade bland annat brev till dåvarande amerikanske utrikesministern Mike Pompeo (i september 2018), och Ann Linde reste till Washington den 8–10 oktober samma år i syfte att träffa politiker samt chefen för sanktionsmyndigheten OFAC. Från det ryska bolagets sida skrev man i ett mejl till Näringsdepartementet (skickat den 10 oktober 2018) att man såg positivt på Sveriges arbete i frågan om sanktioner.
En av de som varit djupt kritisk till hur den svenska regeringen agerat i denna fråga är finansmannen Bill Browder, vars advokat (Sergej Magnitskij) dog i ryskt fängelse. Browder menar bland annat att en av orsakerna till att den ryske diktatorn bedriver ett hänsynslöst krig är att man har varit för snäll mot honom.
Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande:
Vilka skäl ligger till grund för regeringens beslut att agera för att lindra sanktionerna mot oligarken Oleg Deripaska, och ångrar ministern den kampanj man genomförde?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1784 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)
Svar på fråga 2021/22:1784 av Markus Wiechel (SD)
Svenskt stöd till oligark
Markus Wiechel har frågat mig vilka skäl som låg till grund för regeringens agerande 2018 gällande amerikanska sanktioners påverkan på Kubikenborg Aluminium och om jag ångrar de åtgärder vi genomförde.
År 2018 riskerade företaget Kubikenborg Aluminium i Sverige med 450 svenska jobb att stängas. Anledning var att USA övervägde att sanktionslista företagets huvudägare, Oleg Deripaska. Sveriges regering bedömde att det inte var önskvärt att en så stor verksamhet och så många jobb i Sverige indirekt skulle drabbas av amerikanska sanktioner mot en rysk medborgare. Sverige – och andra europeiska länder i liknande situation – förde mot denna bakgrund samtal med amerikanska motparter, för att förklara att de tänkta sanktionerna riskerade att drabba ekonomiska värden i Sverige, vilket inte var syftet. Detta är inget jag ångrar. Enligt uppgift från företaget omstrukturerades ägandet i företaget på så sätt att Deripaskas ägande minskades och hans inflytande över företaget begränsades.
EU har efter Rysslands utökade aggression mot Ukraina antagit nya mycket bredare sanktioner mot Ryssland och vissa ryska medborgare, inklusive sanktioner mot Deripaska personligen.
Stockholm den 14 juli 2022
Ann Linde
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.