Till innehåll på sidan

Svenska folkets inställning till skattesänkningar

Skriftlig fråga 2013/14:284 av Wallén, Anna (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-12-20
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2014-01-13
Besvarad
2014-01-15
Svar anmält
2014-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga

2013/14:284 Svenska folkets inställning till skattesänkningar

av Anna Wallén (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Klyftorna i samhället ökar. Det vi ser nu är hur den tredjedel av svenskarna som har sämst inkomster halkar efter alltmer.

Ett uttryck för detta är ökningen av den relativa fattigdomen i Sverige, alltså den andel av hushållen som har en inkomst som är mindre än häften av Medelsvenssons. Denna grupp har enligt SCB ökat från 5,2 procent år 2006 till 8,3 procent år 2011.

Vid årsskiftet genomför regeringen en ny sänkning av inkomstskatten, det så kallade femte jobbskatteavdraget. Det ger omkring 270 kronor i månaden mer för en vanlig löntagare och kostar statskassan 12 miljarder kronor.

Stödet för det nya avdraget är dock svagt. Enligt en ny opinionsundersökning, som Sifo gjort på uppdrag av SVT:s Agenda, tycker 58 procent av de tillfrågade att det är mycket dåligt eller ganska dåligt att införa ett femte jobbskatteavdrag.

Svenska folket har fått nog av skattesänkningar. Man får helt enkelt betala ett för högt pris för skattesänkningar. Barnen får betala och vi klarar inte vår gemensamma välfärd.

Vad drar Anders Borg för slutsatser av att svenskarna har fått nog av skattesänkningar?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:284 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 15 januari

Svar på fråga

2013/14:284 Svenska folkets inställning till skattesänkningar

Finansminister Anders Borg

Anna Wallén har frågat mig vad jag drar för slutsatser av att svenskarna, enligt hennes uppfattning, har fått nog av skattesänkningar.

Den förstärkning av jobbskatteavdraget som genomfördes vid årsskiftet är motiverad både ur ett stabiliseringspolitiskt och ur ett strukturellt perspektiv. Utbyggnaden av jobbskatteavdraget stärker hushållen i ett läge där exporten inte driver den svenska tillväxten och det därför är extra viktigt att hushållens konsumtion hålls uppe. Samtidigt stärks drivkrafterna till arbete, vilket kan förväntas öka den varaktiga sysselsättningen. Den senaste förstärkningen av jobbskatteavdraget bedöms öka antalet sysselsatta med ytterligare ca 13 000. Sammantaget väntas därmed jobbskatteavdraget på sikt leda till ca 120 000 fler sysselsatta.

Sverige har bland Europas starkaste och mest långsiktigt hållbara offentliga finanser. I en tid då omvärlden utvecklas svagt ska denna styrkeposition användas för att stimulera ekonomin, stärka förutsättningarna för tillväxt och jobb och varaktigt öka sysselsättningen.

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.