Svampsjukdomar i skog
Skriftlig fråga 2017/18:1526 av Mikael Oscarsson (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-06-18
- Överlämnad
- 2018-06-19
- Anmäld
- 2018-06-20
- Sista svarsdatum
- 2018-06-27
- Svarsdatum
- 2018-07-03
- Besvarad
- 2018-07-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
Staten har historiskt ställt upp och hjälpt bönder som drabbats av salmonella bland kor och nötkreatur. De drabbade bönderna har fått statlig ersättning. Men det får man inte inte om man får skogsskador.
Både UNT och Land och Lantbruk har rapporterat om skogsägaren Sten-Ivan Danielsson, som får stå för hela kostnaden själv när hans tallbestånd angripits av den nya svampsjukdomen diplodiasjuka.
Hans mark ligger i Odensala mellan Uppsala och Arlanda. Nu tvingas han fälla 15 hektar tallskog sedan träden drabbats av svampsjukdomen diplodia pinea. Det är det första fallet av sjukdomen som konstaterats i Sverige.
I januari kunde forskare vid SLU slå fast att det rör sig om svampsjukdomen diplodia pinea. Troligtvis har klimatförändringarna banat väg för sjukdomen i Uppland.
– Det är viktigt att sjukdomen inte sprider sig eftersom Sverige egentligen bara har två trädsorter inom skogsbruket, säger Jonas Oliva, forskare på SLU, till UNT.
En spridning kan alltså få förödande konsekvenser för svenskt skogsbruk, och forskarna vet ännu inte hur sjukdomen nådde planteringen i Uppland.
Sjukdomen innebär ett kännbart bortfall för markägaren. Markberedning, nya plantor och plantering kostar honom 1 miljon kronor, men till skillnad från bönder vid salmonellautbrott får han alltså ingen ersättning.
Sten-Ivan Danielsson räknar med att det tar två veckor att avverka skogen, som sedan blir 15 000 kubikmeter flis. Några försäkringspengar eller någon statlig kompensation kan han inte räkna med.
Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är:
Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för skogsägare som får sin skog förstörd av svampsjukdomen diplodiasjuka?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1526 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)
N2018/
03746/SK
Näringsdepartementet
Landsbygdsministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1526 av Mikael Oscarsson (KD)
Svampsjukdomar i skog
Mikael Oscarsson har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för skogsägare som får sin skog förstörd av svampsjukdomen diplodiasjuka.
Inledningsvis vill jag understryka att ett hållbart växtskyddsarbete är av stor betydelse för skogsnäringen. Angrepp av växtskadegörare kan få omfattande konsekvenser. Växande global handel och ökat resande i kombination med klimatförändringar innebär högre risk för att nya växtskadegörare etablerar sig i EU och Sverige. För att stärka skyddet mot nya skadegörare som kan orsaka omfattande skador, s.k. karantänskadegörare, ska ny EU-lagstiftning med ökat fokus på förebyggande åtgärder för att förhindra angrepp samt tidiga och effektiva åtgärder vid angrepp, börja tillämpas i slutet av 2019. Med anledning av det förändrade EU-regelverket arbetar regeringen med att ta fram förslag till en ny växtskyddslag i syfte att målsättningen om ett stärkt skydd ska uppnås. Proposition ska lämnas till riksdagen under 2019. Regeringen har vidare avsatt medel till Sveriges lantbruksuniversitet för riskvärdering av skadegörare, ett viktigt stöd i Statens jordbruksverks riskhantering. På regeringens uppdrag har Statens jordbruksverk analyserat om det bör finnas system för ekonomisk ersättning vid bekämpning av sådana växtskadegörare som myndigheten kan besluta om utrotnings- eller inneslutningsåtgärder för, dvs. karantänskadegörare. Statens jordbruksverk har lämnat förslag på ersättningssystem som nu bereds i Regeringskansliet.
Sjukdomen Diplodia pinea finns sedan länge i EU och är även spridd i Sverige. Troligen har svampen funnits länge utan att upptäckas och kan tyvärr inte utrotas. Klimatförändringar innebär större risk för att nya växtskadegörare sprids men också ökad förekomst av etablerade skadegörare. Risken för skador ökar alltså, vilket är angeläget att beakta i skogsskötseln. Det är viktigt att arbeta förebyggande, bl.a. genom att stärka skogens motståndskraft. Skogsägare kan också behöva se över sitt försäkringsskydd. I strategin för Sveriges nationella skogsprogram bedömer regeringen att det kan finnas behov av att förtydliga ansvarsfördelningen mellan skogsägare och staten avseende växtskadegörare som inte omfattas av gällande lagstiftning.
Sammanfattningsvis är min bedömning att regeringen vidtar flera viktiga åtgärder för att stärka skyddet mot växtskadegörare. Det är dessutom angeläget att skogsnäringen tar sitt ansvar så långt möjligt.
Stockholm den 3 juli 2018
Sven-Erik Bucht
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.