Supportbedrägerier

Skriftlig fråga 2016/17:1566 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-08
Överlämnad
2017-06-09
Anmäld
2017-06-12
Svarsdatum
2017-06-21
Sista svarsdatum
2017-06-21
Besvarad
2017-06-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

En ny form av bedrägerier har börjat växa sig allt större i Sverige. Många har fått ett samtal där en röst på engelska påstår att ens dator är infekterad av virus och måste fixas. En annan vanlig variant är annonser på hemsidor, som är skapade för att se ut som riktiga felmeddelanden på datorn, som uppmanar personen att ringa ett supportnummer.

Det är i dag ingen som kan svara på exakt hur omfattande de här bedrägerierna är. De har pågått i Sverige under en tid men har ökat kraftigt den senaste tiden. Det man vet är att de sker i hela världen, och det finns uppskattningar på att de omsätter hundratals miljoner kronor varje år.

Bedragarna försöker övertyga den de pratar med att de måste komma åt datorn via fjärrstyrning. Offret uppmanas att köra ett verktyg och ge supportpersonen tillgång till datorn. Sedan visar bedragaren upp en massa problem med datorn, alla falska såklart, och man blir erbjuden att de ska lösa problemen mot betalning. Samtidigt som samtalet pågår har bedragaren installerat skadliga program på datorn som gör att de kan avlyssna den eller fjärrstyra den senare på egen hand.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att förhindra att de här bedrägerierna får fortgå?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1566 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på fråga 2016/17:1566 av Lars Beckman (M) Supportbedrägerier

Lars Beckman har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att förhindra att supportbedrägerier får fortgå.

Bedrägeribrottsligheten är ett växande problem. Brottsområdet är i snabb utveckling, vilket gör både det förebyggande och det utredande arbetet komplicerat. Förutom att bedrägeribrottsligheten är heterogen och föränderlig når den ut i de flesta samhällssektorer och drabbar såväl privatpersoner som företag och myndigheter. De stora volymerna av bedrägerier, i kombination med bedrägeribrottslighetens ofta gränsöverskridande karaktär och att många delar av samhället påverkas, ställer mycket höga krav på rättsväsendet.

Polismyndigheten har ägnat stora resurser åt utredningar av bedrägeribrottslighet de senaste tio åren. Brottsvolymen är emellertid så omfattande att ökade resurser har svårt att stå i proportion till inflödet. De mest angelägna insatserna för att minska bedrägeribrottsligheten är därför det förebyggande arbetet. En viktig utveckling på området har varit inrättandet av polisens Nationella bedrägericenter (NBC). De arbetar framgångsrikt med att förebygga, förhindra och samordna bedrägeriärenden och har aktiv samverkan med en mängd aktörer. Inte minst arbetar de med information till individer och grupper som riskerar att bli utsatta för bedrägerier.

Ett syfte med supportbedrägerier är att komma åt skyddade uppgifter på någons dator. Det kan handla om uppgifter om någons identitet, företagsinformation, kontokortsuppgifter eller lösenord. Ett aktuellt område som har tydlig bäring på bedrägerier och där det finns ett behov av att öka säkerheten är krav och rutiner för svenska identitetshandingar. Inom kort avser regeringen därför att tillsätta en utredning med uppdraget att föreslå åtgärder för att minska det ökande antalet bedrägerier som begås med förfalskade identitetshandlingar. Vidare har flera ändringar skett de senaste åren i den straffrättsliga lagstiftningen. Bl.a. har ett nytt brott, olovlig identitetsanvändning, införts i brottsbalken. Den 1 juli 2017 införs vidare i samma balk ett nytt brott, grovt fordringsbedrägeri, för att komma till rätta med problemen med bedrägerier med s.k. bluffakturor.

Ett annat aktuellt område är genomförandet av EU:s andra betaltjänstdirektiv enligt vilket leverantörer av betaltjänster bland annat kommer att behöva tillämpa stark kundautentisering, vilket kommer att leda till säkrare betalningstransaktioner framöver. Regeringskansliet arbetar för närvarande med en lagrådsremiss för att kunna genomföra direktivet i svensk rätt. Likaså är införandet av det fjärde penningtvättsdirektivet ett område som kommer att underlätta arbetet med att identifiera konton som är resultatet av bedrägerier. Genomförandet av fjärde penningtvättsdirektivet föreslås av regeringen i prop. 2016/17:173 som lämnades till riksdagen i april.

Regeringen ser att problemet med bedrägerier är ett angeläget område och kommer även fortsättningsvis att arbeta med åtgärder som förhindrar och försvårar för de som har för avsikt att begå bedrägeribrott.

Stockholm den 21 juni 2017

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.