Subventionerat bostadsbyggande

Skriftlig fråga 2016/17:1509 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-31
Överlämnad
2017-06-01
Anmäld
2017-06-02
Svarsdatum
2017-06-14
Sista svarsdatum
2017-06-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Byggprocesser har långa ledtider. Det som byggs i dag planerades och gick från idé till färdig bostad ett antal år tidigare, och det tar alltför lång tid att bygga nya bostäder i Sverige. Därför är de investeringsbeslut som ligger till grund för dagens byggande fattade före den rödgröna budgetens ikraftträdande i januari 2016 och därmed ett resultat av den tidigare alliansregeringens beslut.

Under åren 2014 till 2016 byggdes det per år ca 30 000, ca 34 500 respektive ca 38 500 nya bostäder. Sammanlagt under dessa tre år producerades därmed över 100 000 nya bostäder. Mellan åren 1990 och 2012 byggdes det på ett ungefär mellan 20 000 och 22 000 nya bostäder per år. Därmed har det skett en ökning av bostadsbyggandet under de senaste åren, och vi kan konstatera att det har byggts betydligt mer än tidigare. Fortsatt är det dock långt ifrån de nivåer som Boverket talar om för att nå nivån 71 000 nya bostäder per år fram till år 2025.

Det byggs mycket i högkonjunktur, vilket är en följd av att tillväxten ökar. Det i kombination med låga räntor, låg arbetslöshet, stigande reallöner och hushållens allt starkare ekonomi bidrar till bostadsbyggandet. Svensk byggpolitik innehåller dock en hel del inslag som gör det ineffektivt och dyrt att bygga. Detta påverkar samhällsplanering och människors möjligheter att få tillgång till och kunna införskaffa en bostad, inte minst när de är unga. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Anser statsrådet verkligen att de skattemedel som använts för att subventionera en bostadssektor i högkonjunktur är rätt använda medel?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1509 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Dnr N2017/03916/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1509 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Subventionerat bostadsbyggande

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag verkligen anser att de skattemedel som använts för att subventionera

en bostadssektor i högkonjunktur är rätt använda medel.

Som Ann-Charlotte Hammar Johnsson mycket riktigt konstaterar befinner vi oss i en högkonjunktur, något som även påverkar bostadsbyggandet. Detta är dock ett förenklat sätt att se på saken.

Enligt Boverkets senaste prognos påbörjades 2016 preliminärt cirka 67 000 bostäder, inräknat tillskott genom ombyggnader, en ökning med drygt 30 procent jämfört med 2015. Samtidigt bedömer Boverket att det i år påbörjas 72 000 bostäder och nästa år 74 500 bostäder. Efter många år av alltför lågt bostadsbyggande är det höga bostadsbyggandet välbehövligt och ett resultat av regeringens samlade politik på området.

Den större delen av det som byggs är dock ägda bostäder, främst bostadsrätter, men också egnahem i småhus. Det har därför varit extra viktigt att öka byggandet av hyresrätter. Ungefär 40 procent av de bostäder som påbörjas i år bedöms bli hyresrätter. Bostadsrätter och egnahem kräver en betydande egen insats som många hushåll inte kan uppbåda, en tröskel som inte finns när det gäller hyresbostäder. Den som bor i hyresrätt är därmed inte heller skuldsatt till följd av behovet av att skaffa en bostad. Hyresrätten har också andra fördelar genom att underlätta rörligheten på bostadsmarknaden och därmed också på arbetsmarknaden. Det investeringsstöd som nu har införts syftar till öka utbudet av hyresrätter med hyror på en mer rimlig nivå så att de blir överkomliga för fler hushåll.

Bostadsbyggandet har varit alltför lågt under många år. För att öka bostadsbyggandet krävs en samlad och aktiv bostadspolitik med insatser inom en rad områden. Det är också skälet till att regeringen jobbar med många olika frågor som kan bidra till ett ökat utbud av bostäder och en bättre situation på bostadsmarknaden, varav investeringsstödet är ett viktigt instrument.

Stockholm den 13 juni 2017

Peter Eriksson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.