Styrning av biståndspolitik
Skriftlig fråga 2014/15:596 av Sofia Arkelsten (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-06-01
- Överlämnad
- 2015-06-01
- Anmäld
- 2015-06-02
- Svarsdatum
- 2015-06-10
- Sista svarsdatum
- 2015-06-10
- Besvarad
- 2015-06-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Sveriges Radio rapporterar den 1 juni att den rödgröna regeringen "tar bort" den biståndspolitiska plattformen. Plattformen är bland annat ett resultat av kritiken från OECD om att svenskt bistånd styrdes av en skog av policyer. Ett nytt ramverk aviseras av statsrådet.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:
Om statsrådet nu "tar bort" plattformen, vad kommer att styra svenskt bistånd fram tills att nästa plattform finns på plats?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:596 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)
Utrikesdepartementet |
Statsrådet Lövin |
Till riksdagen
Svar på frågorna 2014/15:596 Styrning av biståndspolitik, 2014/15:597 Tidsplan för ännu en biståndspolitisk plattform och 2014/15:605 Proposition om biståndspolitiska plattformen av Sofia Arkelsten (M)
Sofia Arkelsten har frågat mig vad som kommer att styra svenskt bistånd tills att nästa plattform finns på plats och vilken tidplan jag har för att en ny biståndspolitisk plattform ska finnas på plats och börja gälla.
Sofia Arkelsten har också frågat mig om jag kommer att verka för att regeringen lägger fram en proposition så att riksdagen kan fatta beslut om en ny biståndspolitisk plattform.
Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.
Den biståndspolitiska plattformen, som den förra regeringen fatta-
de beslut om, gäller tills att regeringen har fattat beslut om en ny biståndspolitisk inriktning.
Efter uppstartsmötet för det nya policyramverket som ägde rum
den 1 juni inleds arbetet med att ta fram en ny biståndspolitisk inriktning. Under processens gång kommer regeringen att återkomma
i olika former till biståndets aktörer och intressenter. Grunden kommer att vara en inkluderande och transparant process för att ta till vara kompetens och erfarenheter. Vi planerar att ha ett antal konsultationer och seminarier under hösten kring olika tematiska frågeområden. Under våren 2016 kommer regeringen att lägga fram en skrivelse till riksdagen, på samma sätt som den tidigare regeringen gjorde. Skrivelsen kommer
att föregås av en bred remissrunda där aktörer och intressenter får ytterligare möjlighet att lämna synpunkter på inriktningen. Jag hoppas
på en konstruktiv och öppen dialog med biståndets aktörer och intressenter, inklusive representanter från riksdagen.
Stockholm den 10 juni 2015
Isabella Lövin
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.