Till innehåll på sidan

Studie- och yrkesvägledning genom hela utbildningskedjan

Skriftlig fråga 2014/15:339 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-23
Överlämnad
2015-03-24
Anmäld
2015-03-25
Svarsdatum
2015-04-01
Sista svarsdatum
2015-04-01
Besvarad
2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

En god samverkan mellan skola och arbetsliv är en nyckel för framtiden. På detta område fordras förbättringar genom hela utbildningssystemet, ända från förskolan. 

Vi behöver en samlad strategi för hur elever tidigt ska komma i kontakt med arbetsmarknaden för att de sedan ska kunna välja utbildning där jobben finns. Skolornas studie- och yrkesvägledare (SYV) har stor betydelse för ungas val av studier. Dessvärre är studie- och yrkesvägledning en arbetsuppgift som många skolor inte har tagit på allvar. 

Den så kallade SYV-barometern från 2013 visade till exempel att en stor andel av studie-och yrkesvägledare inte jobbar heltid och att ca 20 procent inte har en relevant utbildning för jobbet. Vidare visar Skolinspektionens granskning från 2013 att studie- och yrkesvägledningen var lågt prioriterad på de skolor som undersöktes. Samma granskning visade att enbart 28 procent av niondeklassarna hade en klar bild av vilka gymnasieprogram som fanns att välja på och att hela 45 procent sa sig inte ha någon vuxen att prata med om sina framtidsplaner. Detta är illavarslande och kan vara en av många förklaringar till att det varje år är 10 000 unga som avbryter sin gymnasieutbildning. Detta kan få allvarliga konsekvenser både för den enskilde och för Sveriges konkurrenskraft, inte minst med tanke på den matchningsproblematik som finns på svensk arbetsmarknad.

 

Jag vill utifrån ovanstående fråga utbildningsministern vilka konkreta åtgärder han och regeringen avser att vidta för att säkerställa att kommunerna tar sitt ansvar och möjliggör att eleverna ges en effektiv och relevant studie- och yrkesvägledning genom hela utbildningskedjan.

Svar på skriftlig fråga 2014/15:339 besvarad av Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister

Dnr U2015/1819/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:339 av Betty Malmberg (M) Studie- och yrkesvägledning genom hela utbildningskedjan

Betty Malmberg har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa att kommunerna tar sitt ansvar och möjliggör att eleverna ges en effektiv och relevant studie- och yrkesvägledning genom hela utbildningskedjan.

Jag håller med om att skolornas studie- och yrkesvägledning har stor betydelse för ungas val av studier. Studie- och yrkesvägledning kan också vara bra för måluppfyllelsen i skolan. Elever med tydliga mål har bättre möjligheter att klara kunskapskraven i skolan. Regeringen ser mycket positivt på att huvudmän väljer att aktivt integrera studie- och yrkesvägledning i skolans hela verksamhet.

För att kunna göra väl underbyggda studie- och yrkesval behöver eleverna i skolväsendet utveckla kunskaper både om sig själva och om olika valalternativ. Med sådana kunskaper som grund behöver de också utveckla förmågan att väga samman de personliga faktorerna med valalternativen. Vidare måste eleverna ges möjlighet att utveckla färdigheter i att genomföra sina beslut. Eleverna måste dessutom under sin skoltid få saklig och aktuell information om arbetslivets kvalifikationskrav och om hur arbetsmarknaden ser ut inom olika yrkesområden.

För närvarande finns flera pågående initiativ som syftar till att förbättra studie- och yrkesvägledningen. För det första har Yrkesprogramsutredningen (U 2014:01) i tilläggsdirektiv fått uppdraget att bl.a. analysera om studie- och yrkesvägledning av god kvalitet erbjuds eleverna i grundskolan och gymnasieskolan i tillräcklig utsträckning och, om det finns behov, föreslå hur studie- och yrkesvägledningen kan utvecklas. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 30 september 2015.

För det andra har Statens skolverk ett treårigt regeringsuppdrag att genomföra fortbildningsinsatser för främst studie- och yrkesvägledare för att förbättra kvaliteten inom vägledningen. Fortbildningsinsatserna ska inriktas mot att utveckla studie- och yrkesvägledningen med särskilt fokus på ökade kunskaper om arbetsmarknaden.

För det tredje har regeringen i propositionen Ökad individanpassning – en effektivare sfi och vuxenutbildning (prop. 2014/15:85), som överlämnades till riksdagen i början av mars 2015 bl.a. lämnat förslag som syftar till att tydliggöra kravet att kommunerna ska tillhandahålla studie- och yrkesvägledning. Regeringens förslag i propositionen innebär att hemkommunen ska vara skyldig att se till att den som avser att påbörja kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå eller i svenska för invandrare eller särskild utbildning för vuxna på grundläggande nivå erbjuds studie- och yrkesvägledning.

Stockholm den 30 mars 2015

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.