Studerande med barn
Skriftlig fråga 2017/18:699 av Linda Snecker (V)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-01
- Överlämnad
- 2018-02-01
- Anmäld
- 2018-02-02
- Svarsdatum
- 2018-02-14
- Sista svarsdatum
- 2018-02-14
- Besvarad
- 2018-02-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
Precis innan jul avslöjades det att Högskolan i Halmstad beslutat att förbjuda att studenter tar med sig sina barn på föreläsningar oavsett om de stör eller inte. Detta har slagit hårt mot flera studerande med barn som tidigare vid behov kunnat ta med sig sina barn i stället för att missa viktiga delar av utbildningen.
Samtidigt visar CSN:s statistik för studiemedelsutnyttjandet att 13 procent av de som läser på eftergymnasial nivå och har studiemedel får tilläggsbidrag för att de har barn. En övervägande majoritet av dessa är kvinnor. Dessa studerande är ofta även äldre. Särskilt på utbildningar till bristyrken såsom lärare och sjuksköterska är andelen studerande med barn hög.
När P3 Nyheter undersökte frågan visade det sig att få lärosäten har en policy kring studerande med barn. Detta skapar en väldigt osäker vardag för dessa studenter, eftersom det då inte finns några rättigheter eller skyldigheter för dem att förhålla sig till, utan det kan variera från lärare till lärare. Det finns inte heller något fastslaget regelverk för vad som är normal undervisningstid, utan det kan förekomma obligatoriska moment såsom tentor och seminarier på kvällar och helger när ordinarie barnomsorg är stängd.
Det borde ligga i samhällets och lärosätenas intresse att studerande kan fullfölja sina utbildningar med så få hinder och avbrott som möjligt.
Min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson som företrädare för en feministisk regering är:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att underlätta för studenter att kombinera studier och föräldraskap?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:699 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)
U2018/00420/UH
Utbildningsdepartementet
Ministern för högre utbildning och forskning
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:699 av Linda Snecker (V)
Studerande med barn
Linda Snecker har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att underlätta för studenter att kombinera studier och föräldraskap.
Regeringens främsta åtgärd för att underlätta för studenter med barn är studiestödet. Det svenska studiemedelssystemet möjliggör för människor att söka sig vidare till studier eller att senare i livet återuppta studier. Regeringen har sett behov av att ytterligare stärka de studerandes ekonomiska situation. Därför föreslog regeringen efter överenskommelse med Vänsterpartiet i budgetpropositionen för 2018 en höjning av studiemedlens bidragsdel. Förslaget medför att bidragsdelen inom studiemedlen kommer att höjas med ca 300 kronor per studiemånad för studiemedel som lämnas för tid efter den 1 juli 2018.
Frågeställaren nämner själv det tilläggsbidrag som studenter med barn kan få utöver det ordinarie studiestödet. Tilläggsbidraget syftar till att underlätta för föräldrar att studera samt till att hjälpa barn i ekonomiskt utsatta familjer. Bidraget ges till och med det kalenderhalvår barnet fyller 18 år. Bidragets storlek varierar beroende på antalet barn. Under 2016 fick ca 81 800 studerande med studiemedel tilläggsbidrag, vilket är i princip oförändrat jämfört med 2015. Av dessa var 80 procent kvinnor och 20 procent män.
Det är lärosätena som har ansvaret för studenternas arbetsmiljö. Som frågeställaren själv nämner varierar lärosätenas arbete och policys kring studenter med barn utifrån att ansvaret för dessa frågor hanteras lokalt. Det är en fråga för respektive lärosäte att t.ex. bestämma om och när ett barn bedöms kunna medfölja vid undervisning. Flertalet lärosäten tillhandahåller information och stöd för att underlätta för studenter med barn. Det kan ta sig uttryck i form av god framförhållning i information om schema, examinationer och obligatoriska moment. Vidare kan det också handla om anpassade lokaler.
Att Sveriges universitet och högskolor arbetar för att det ska gå att kombinera studier med att ha barn är en viktig del i arbetet med att ge människor goda möjligheter att studera vidare under hela livet.
Stockholm den 13 februari 2018
Helene Hellmark Knutsson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.