stridsbåtar från försvaret

Skriftlig fråga 2002/03:1278 av Johnsson, Jeppe (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-08-06
Besvarad
2003-08-19
Svar anmält
2003-09-16
Anmäld
2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 augusti

Fråga 2002/03:1278

av Jeppe Johnsson (m) till försvarsminister Leni Björklund om stridsbåtar från försvaret

Sjöräddningssällskapet disponerar sedan några år, först tre och sedan ytterligare sju, av försvarets stridsbåtar, med det villkoret att Sjöräddningssällskapet står för drift och underhåll. Detta har Sjöräddningssällskapet skött utan anmärkning. Pengarna till verksamheten har samlats in ideellt på olika sätt. Lånet av båtar från försvaret gjordes möjligt genom att regeringen beslöt att göra ett undantag från den så kallade anslagsförordningen.

Nu kräver Försvarsdepartementet att 250 000 kr per år tas ut i hyra för varje båt. Det är inte så att försvaret behöver båtarna. Alternativet blir förmodligen att båtarna läggs i malpåse. Detta är slöseri med gemensamma medel. I värsta fall kommer kanske båtarna i stället att avyttras vid någon framtida överskottsförsäljning.

I Riksdagens revisorers förslag angående Försvarsmaktens avveckling av överskottsmateriel (2002/03:RR18) finns förslag som skulle möjliggöra att sjöräddningen även i fortsättningen kan disponera de aktuella stridsbåtarna på nuvarande villkor.

Är försvarsministern beredd att skjuta upp beslutet att ta ut hyra av sjöräddningen tills riksdagen har behandlat förslagen från Riksdagens revisorer?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1278 besvarad av

den 20 augusti

Svar på fråga 2002/03:1278 om stridsbåtar från försvaret

Försvarsminister Leni Björklund

Jeppe Johnsson har frågat mig om jag är beredd att skjuta upp verkställandet av de beslut som regeringen fattade den 6 mars och den 28 maj 2003 rörande Försvarsmaktens lån av stridsbåtar till Sjöräddningssällskapet till dess att riksdagen hunnit behandla de förslag Riksdagens revisorer den 5 juni 2003 lämnade till riksdagen angående Försvarsmaktens avveckling av överskottsmateriel (2002/03:RR18).

Jag har den 25 juni i år svarat på en liknande fråga från Marietta de Pourbaix-Lundin (fråga 2002/03:1100).

Jag vill inledningsvis understryka att Sjöräddningssällskapet bedriver en värdefull verksamhet som bidragit till att rädda många liv på våra svenska vatten. Av avgiftsförordningen (1992:191) följer att en myndighets avgifter för att tillhandahålla vissa varor och tjänster ska beräknas så att full kostnadstäckning uppnås. För Försvarsmakten gäller sedan den 1 juli 2002 även förordningen (2002:375) om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet. Av den nya förordningen framgår att full kostnadstäckning ska uppnås om stödet inte lämnas till en annan statlig myndighet. Kravet på full kostnadstäckning omfattar därför även Försvarsmaktens tillhandahållande av båtar för sådan verksamhet som Sjöräddningssällskapet bedriver

Regeringen har den 27 juni 2002 beslutat att Försvarsmakten får låna ut upp till 13 båtar till Sjöräddningssällskapet och detta utan krav på full kostnadstäckning fram till och med den 31 december 2003. Anledningen till att detta undantag beviljats var att regeringen ville ge Sjöräddningssällskapet en möjlighet att diskutera ersättning med mera med den sjöräddningsansvariga myndigheten, Sjöfartsverket. Regeringen bedömde att ett och ett halvt år var en lämplig tid för detta.

I ett beslut den 6 mars i år avslog regeringen en framställning från Sjöräddningssällskapet om förlängning av undantaget från full kostnadstäckning. I ett beslut den 28 maj i år avslog regeringen framställningar från Länsstyrelserna i Södermanlands län, Östergötlands län och Gotlands län om ändring av beslutet den 6 mars 2003.

Sjöfartsverket ansvarar för att det finns tillräckligt med enheter för att kunna uppnå de sjöräddningsmål som regering och riksdag ställer. Sjöfartsverket ska således bedöma om det finns ett behov av de insatser som Sjöräddningssällskapet kan bidra med. I beslutet den 28 maj i år förklarade regeringen att om det föreligger en risk att målen inte kan uppnås utan det stöd som Sjöräddningssällskapet kan ge ska Sjöfartverket vidta åtgärder för att avhjälpa problemet.

Regeringens ställningstagande att inte medge ett förlängt undantag från bestämmelserna i avgiftsförordningen och förordningen om Försvarsmaktens stöd till civil verksamhet avseende full kostnadstäckning innebär inte ett ställningstagande avseende behovet av Sjöräddningssällskapets verksamhet. Det är Sjöfartsverkets uppgift att avgöra detta. Regeringen förutsätter att Sjöfartsverket under den tid som ännu återstår till undantaget löper ut fullgör denna uppgift och vidtar åtgärder om det bedöms nödvändigt. Regeringen kommer att noggrant följa frågan.

Regeringen har den 10 juli 2003 givit Sjöfartsverket i uppdrag att beskriva och analysera nuvarande sjöräddningsverksamhet med avseende på ingående aktörer, beredskapsnivå och geografisk täckning. I de avseenden förbättringar kan göras ska förslag lämnas till sådana. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2003.

Regeringen avser i övrigt inte att i nuläget vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.