Strategi för medial närvaro i hela landet
Skriftlig fråga 2014/15:70 av Hans Hoff (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-11-13
- Överlämnad
- 2014-11-13
- Anmäld
- 2014-11-14
- Svarsdatum
- 2014-11-26
- Sista svarsdatum
- 2014-11-26
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)
Det svenska medielandskapet förändras snabbt, när papperstidningarnas upplagor minskar och allt fler går över till digitala medier. En kartläggning från Södertörns högskola visar att närmare 100 lokalredaktioner har lagts ned under de senaste tio åren. Antalet journalister har minskat med 25 procent under denna tid och antalet lokalreportrar med 34 procent. Dessutom har många kommuner förlorat sin enda tidning.
Nyhetsfokus förskjuts, när nyheterna blir allt mer Stockholmscentrerade. Bland annat har TV4 lagt ned alla sina lokalredaktioner, TT:s tre redaktioner i Norrland har försvunnit och DN:s enda journalist norr om Stockholm finns inte kvar. Kvällstidningars redaktioner i Malmö och Göteborg har kraftigt bantats. Detta ökar klyftorna mellan landets olika delar.
Utvecklingen har lett till en dramatisk försämring av den journalistiska närvaron i kommunerna, som sociala medier svårligen kan ersätta. Medborgare förlorar viktig information, när kommunpolitiken inte längre granskas. Boende på mindre orter och på landsbygden får inte veta vad som händer på den egna orten.
Bristande kunskaper om lokala förhållanden och frånvaron av medial granskning av makten riskerar att leda till minskat engagemang. Detta är ett allvarligt hot mot demokratin. Undersökningar visar att läsare vill ha lokala nyheter, varför lokala tidningar har varit en viktig grund för vår demokrati.
Avser kultur- och demokratiministern att utarbeta en strategi som stärker den mediala närvaron i hela landet?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:70 besvarad av Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister
Dnr Ku2014/1890/MFI | ||
Kulturdepartementet |
Kultur- och demokratiministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:70 av Hans Hoff (S) Strategi för medial närvaro i hela landet
Hans Hoff har frågat mig om jag avser att utarbeta en strategi som stärker den mediala närvaron i hela landet.
Jag håller med om att de förändringar som sker i medielandskapet, med bland annat minskad medial närvaro i olika delar av landet, på många sätt är bekymmersam inte minst ur demokratisk synvinkel.
Jag har redovisat min uppfattning om den lokala journalistikens och nyhetsbevakningens betydelse för demokratin i ett svar på interpellationen 2014/15:19 Ett modernt presstödssystem den 21 oktober. Frågan från Hans Hoff ger anledning att på nytt framhålla lokaljournalistikens betydelse. Lokaljournalistiken är viktig både för att enskilda människor ska få kännedom om olika beslut som påverkar deras vardag och för att de nationella medierna ska få underlag till rapportering om vad som händer på det lokala planet.
Presstödskommitténs förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet. Parallellt med det arbetet förs diskussioner om mediesituationen i ett större perspektiv. Jag anser att ett stödsystem bör beakta de demokratiska utmaningar som följer av medieutvecklingen och den förändrade medieanvändningen.
Jag vill också framhålla betydelsen av en fortsatt stark och oberoende radio och tv i allmänhetens tjänst. Samtidigt behövs även andra aktörer – i hela landet – som kan bidra med perspektiv.
Som jag nyligen anfört finns behov av att se på förändringarna, utmaningarna och statens roll i det nya mediesamhället på både kortare och längre sikt. Exakt på vilket sätt det kommer att ske och vilka frågor som kommer att omfattas får jag återkomma till.
Jag vill dessutom påminna om att regeringen i budgetpropositionen för 2015 angett att den avser att återkomma med förslag på det mediepolitiska området.
Stockholm den 26 november 2014
Alice Bah Kuhnke
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.