Straffrabatt för unga lagöverträdare

Skriftlig fråga 2016/17:706 av Ellen Juntti (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-19
Överlämnad
2017-01-23
Anmäld
2017-01-24
Svarsdatum
2017-02-01
Sista svarsdatum
2017-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nyligen tillsatte regeringen en utredning som ska se över nya påföljder för unga lagöverträdare. Detta för att visa en tydlig reaktion från samhällets sida när unga personer begår brott.

Det är viktigt att samhället markerar tidigt och med styrka när unga personer begår brott. Många påföljder är i dagsläget lindriga, vilket får till följd att unga brottslingar inte tar sin brottslighet på allvar och riskerar att fastna i fortsatt kriminalitet.

Samtidigt finns straffrabatten för 18–21-åringar, vilket innebär att en 18-åring får omkring 50 procents rabatt på straffet. Detta sänder dubbla signaler och är helt fel, då en 18-åring är myndig och bör möta i princip samma strafflängd som vuxna.

Vissa unga vuxna har hunnit återfalla i brott åtskilliga gånger, och personer som fastnat i en kriminell livsstil ska rimligen inte ges en generell nedsättning av straffet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Tycker ministern att straffrabatten för unga, 18–21 år, är rimlig, eller tänker ministern vidta några åtgärder i skärpande inriktning mot den?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:706 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/00751/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:706 av Ellen Juntti (M) Straffrabatt för unga lagöverträdare

Ellen Juntti har frågat mig om jag tycker att straffrabatten för unga, 18–21 år, är rimlig, eller om jag tänker vidta några åtgärder i skärpande inriktning mot den.

Unga som begår brott ska få en tydlig reaktion från samhället som bidrar till att få dem att sluta begå brott. Regeringen har nyligen genomfört flera ändringar för att reaktionerna på ungas brottslighet ska bli tydligare. Bland annat har insatserna efter verkställigheten av sluten ungdomsvård förstärkts. Unga lagöverträdare är även en av de grupper som är i fokus för ett pågående uppdrag om snabbare lagföring. Jag har också nyligen gett en utredare i uppdrag att överväga och föreslå nya påföljder för unga lagöverträdare. I uppdraget ingår bland annat att lämna förslag om ungdomsövervakning som påföljd för unga. De särskilda ungdomspåföljderna är i första hand tillämpliga när det handlar om unga lagöverträdare i åldern 15–17 år.

Lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år döms i regel till samma slags påföljder som andra myndiga lagöverträdare. Särskild hänsyn tas dock till den dömdes ålder när straffets längd bestäms. I Påföljdsutredningens uppdrag ingick bl.a. att överväga om lagöverträdare i åldersgruppen 18–20 år i det avseendet ska behandlas som andra myndiga lagöverträdare. Utredningen gjorde i sitt betänkande bedömningen att den dömdes ålder även fortsättningsvis bör beaktas vid straffmätningen. Utredningen framhöll bl.a. att lagöverträdare under 21 år typiskt sett är mer känsliga och tar mer skada av frihetsberövande straff och att orimliga skillnader skulle uppstå i strafftider mellan dem som är 15–17 år jämfört med dem som är 18–20 år om reglerna ändrades. Frågan bereds vidare i Regeringskansliet.

Stockholm den 1 februari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.