Straffbeskattning på landsbygden
Skriftlig fråga 2016/17:1538 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-01
- Överlämnad
- 2017-06-05
- Anmäld
- 2017-06-07
- Svarsdatum
- 2017-06-14
- Sista svarsdatum
- 2017-06-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Många kommuner i Sverige har infört högre avgift för boende på landsbygden avseende slamtömning av brunnar. Avgiftshöjningarna gäller dem som inte har bytt ut sitt säkra tunga lock till andra lösningar. Det är Arbetsmiljöverket som ligger bakom förändringen.
För den som exempelvis bor i Boden innebär det en ökad kostnad på ca 1 000 kronor per år för slamtömning på grund av Arbetsmiljöverkets agerande, men avgiften har liknande konstruktioner i många andra kommuner.
Sedan 2014 har avgifter och skatter höjts för boende på landsbygden i Sverige. Regeringen har infört den högsta drivmedelsskatten i Sveriges historia, och man planerar också att införa såväl en flygskatt som en kilometerskatt. Regeringen avser också att höja fordonsskatten, vilket med kirurgisk precision prickar många av de fordon som används av såväl privatpersoner som företag på landsbygden.
Om staten hade infört pålagor som lett till ökade kostnader för lägenheter på Södermalm med 1 000 kronor per år hade det varit en riksnyhet, men nu när det drabbar boende utanför tätorterna skrivs det inget om det.
Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att sänka andra kostnader för de boende på landsbygden, så att man inte blir straffbeskattad för att man bor på landsbygden?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1538 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2017/02566/S2 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1538 av Lars Beckman (M) Straffbeskattning på landsbygden
Lars Beckman har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att sänka andra kostnader för de boende på landsbygden, så att man inte blir straffbeskattad för att man bor på landsbygden.
Ingen beskattning är särskilt riktad mot boende på landsbygden. Tvärtom gäller i vissa fall nedsättningar av skatt inom vissa glesbygdsområden. Det gäller den lägre s.k. Norrlandsskattenivån på el, nedsatt fordonsskatt för personbilar som hör hemma i vissa glesbygdskommuner samt nedsatta socialavgifter för arbetsgivare som är verksamma i vissa angivna kommuner i Norrland och västra Svealand (stödområde A).
Stimulanser och ekonomiska styrmedel ska användas för att ställa om det svenska samhället och miljöskatternas styrande effekt ska öka. Väl avvägda och väl utformade miljöskatter gör att miljökvalitetsmålen kan nås på ett kostnadseffektivt sätt.
För att människor ska kunna bo och verka på landsbygden är jobb och hållbar tillväxt två fundamentala faktorer. Regeringen arbetar aktivt för att skapa möjligheter och förutsättningar för jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Politiken och dess insatser ska bidra till goda förutsättningar för arbete, tillväxt och välfärd i alla delar av landet.
På grund av den tidigare regeringens många ofinansierade skattesänkningar ärvde vi ett stort budgetunderskott. Angelägna satsningar måste därför finansieras med bland annat höjda skatter. Regeringen har lagt om politiken från ofinansierade skattesänkningar till investeringar och en starkare välfärd och det har gett resultat. Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten sjunkit och sysselsättningen ökat. Detta kommer även landsbygden till del.
Betydande satsningar på landsbygdsprogrammet har genomförts efter förslag från regeringen i 2017 års budgetproposition. Härigenom tas hela Sveriges potential för jobb och tillväxt tillvara, exempelvis i form av stöd till bredbandsutbyggnad och stöd till service. Den parlamentariska landsbygdskommittén överlämnade i januari 2017 sitt slutbetänkande till regeringen. Kommittén presenterade ett antal förslag för att göra det lättare att bo, leva och verka i Sveriges landsbygder. Regeringen jobbar nu vidare med dessa förslag och avser att lägga fram en proposition om en sammanhållen landsbygdspolitik under 2018.
Stockholm den 14 juni 2017
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.