Straff för våldtäkt
Skriftlig fråga 2021/22:1794 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2022-07-08
- Överlämnad
- 2022-07-08
- Sista svarsdatum
- 2022-07-22
- Svarsdatum
- 2022-08-10
- Besvarad
- 2022-08-10
- Anmäld
- 2022-09-05
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Under flera år pågick hänsynslösa våldtäkter, som dessutom filmades, av ett i dag 33-årigt vårdbiträde. Offren var demenssjuka åldringar som tillbringade sin sista tid i livet på ett äldreboende i Lerum. Det handlade alltså om sköra och försvarslösa människor som saknade möjlighet att värja sig från förövaren. Få kan ens förstå den fruktansvärda fasa dessa människor kände, när en person som hade till uppgift att hjälpa dem i deras sista tid i livet istället gjorde tillvaron till en fruktansvärd mardröm.
Inte nog med den kränkning dessa människor utsatts för. Filmerna på övergreppen spreds senare på olika porrsajter på internet, och det är till viss del dessa som gjort att han nu (mot sitt nekande) kunnat dömas.
Vad blev då domen? Sju år och sex månaders fängelse. Det är alltså vad samhället menar är rimligt för ett unikt brutalt brott mot en lång rad målsägande, som dessutom befann sig i en synnerligen utsatt situation. Av de 24 grova våldtäkter som gärningsmannen åtalats för kunde han dömas för 19. Antalet övergrepp kan rimligtvis vara ännu större, men om man enbart räknar dessa 19 innebär det mindre än fem månaders fängelse per grov våldtäkt mot en åldring. Trots ett tämligen dåligt cv beträffande sina ansvarsområden kan inte ens justitieminister Morgan Johansson tycka att det är rimligt.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande:
Avser ministern att vidta åtgärder för att skärpa minimistraffen för den typ av brott som beskrivits, eller är han nöjd med rådande straffskala?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1794 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1794 av Markus Weichel (SD) Straff för våldtäkt
Markus Weichel har, med utgångspunkt i en dom som rör sexualbrott, frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att skärpa minimistraffen för denna typ av brott eller om jag är nöjd med rådande straffskala.
Att stoppa mäns våld mot kvinnor är en prioriterad fråga för regeringen. I det arbetet ingår insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck, sexuellt våld samt prostitution och människohandel. Sverige ska vara ett tryggt land att leva i, både för män och kvinnor.
Sexualbrotten tillhör de allra allvarligaste brotten och straffen måste därför vara kännbara. Regeringen har genomfört ett antal större reformer som innebär att Sverige idag har den strängaste sexualbrottslagstiftningen vi någonsin haft. Samtyckesreformen 2018 innebär att den svenska sexual-brottslagstiftningen numera bygger på frivillighet. Jämfört med vad som gällde tidigare innebar reformen en på flera sätt skärpt syn på sexualbrott, till exempel genom att fler handlingar bedöms som våldtäkt. Genom reformen skärptes också minimistraffen för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn från fyra till fem års fängelse. Det infördes även ett särskilt straffansvar för oaktsam våldtäkt.
Regeringen har även tagit initiativ till ytterligare skärpningar som träder i kraft den 1 augusti 2022. Bland annat skärps minimistraffet för våldtäkt från två till tre års fängelse. Även straffen för flera andra sexualbrott skärps och det införs också nya brottsrubriceringar.
Det är inte ovanligt att sexualbrottslingar begår flera brott. Det är viktigt att straffet även i sådana situationer står i proportion till brottslighetens samlade allvar. För att säkerställa detta har regeringen tillsatt en utredning som ska se över den så kallade mängdrabatten för personer som döms för flera brott. Utredaren har fått i uppdrag att föreslå lagändringar som innebär en skärpt syn på flerfaldig brottslighet. Utredningen ska redovisas senast den 20 januari 2023.
Regeringen har under sommaren även tillsatt en utredning som har till syfte att åstadkomma ett förstärkt samhällsskydd och en minskad risk för återfall i brott. I utredarens uppdrag ingår bland annat att se över regelverket för villkorlig frigivning. Utredaren ska också överväga och om lämpligt föreslå ändringar av straff- och verkställighetslagstiftningen som innebär ett förstärkt samhällsskydd vid allvarlig och upprepad brottslighet. Utredningen ska redovisas senast den 29 december 2023.
Jag kan alltså konstatera att regeringen har genomfört en rad åtgärder för att skärpa straffen för sexualbrott. Jag utesluter inte att det kan bli aktuellt med fler skärpningar. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att förebygga och bekämpa sexualbrott. Vi kommer även att fortsätta arbetet med att förbättra förutsättningarna för att utreda sådana brott och ställa gärningsmännen till svars för sina handlingar.
Stockholm den 10 augusti 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.