Störningar i det marksända tv-nätet i Halland

Skriftlig fråga 2013/14:590 av Hans Hoff (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-04-29
Överlämnad
2014-04-30
Anmäld
2014-05-05
Besvarad
2014-05-07
Sista svarsdatum
2014-05-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

 

Allt fler hallänningar har fått problem med att ta del av nyhetsutbudet och det övriga utbudet i det marksända tv-nätet. Detta beror på att DR:s Viborgsändare i Danmark sänder på samma frekvens som SVT i Halmstad och Varberg. Det innebär att i kustområdet, och en bra bit inåt landet, är signalen från Danmark så stark att de svenska sändningarna inte bara störs utan helt slås ut vid vissa väderförhållanden, särskilt vid högtryck.

Att olika länders sändare inte stör varandra ska samordnas mellan länderna, vilket uppenbart inte sker i detta fall.

Det är nödvändigt att alla hallänningar har störningsfri tillgång till det marksända tv-nätet.

Vilka åtgärder avser kulturministern att vidta för att DR:s sändningar inte ska slå ut det marksända tv-utbudet i Halland?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:590 besvarad av Hans Hoff (S)

N2014/2118/ITP

Näringsdepartementet

It- och energiministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:590 av Hans Hoff (S) Störningar i det marksända
tv-nätet i Halland

Hans Hoff har frågat kultur- och idrottsministern vilka åtgärder som hon avser att vidta för att Danmark Radios sändningar inte ska slå ut det marksända tv-utbudet i Halland.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Hans Hoff har ställt frågan mot bakgrund av de störningar som enligt uppgift förekommit på mottagning av marksänd tv i Varberg och Halmstad från Danmarks Radios sändarstation i Viborg.

Sändarstationer för marksänd tv använder ofta hög sändareffekt, vilket innebär att sändningarna kan nå utöver nationsgränser. Det krävs därmed samarbete mellan grannländer för att dela upp sändningsrättigheter vid nationsgräns och se till att sändningar i ett land inte stör mottagning i det andra. Denna process kallas för koordinering.

Den aktuella sändarstationen i Viborg har koordinerats med Sverige. Sverige och Danmark har alltså kommit överens om frekvensplaneringen för sändarstationen i Viborg, för att den inte ska orsaka skadlig störning i Västsverige.

Det kan emellertid förekomma klimatfenomen som leder till onormala vågutbredningsförhållanden, s.k. troposfärisk vågutbredning. Vid dessa förhållanden kan radiosändningar få betydligt längre räckvidd än vad som kunnat förutses vid koordineringen.

De störningar från sändarstationen i Viborg som Hans Hoff uppmärksammar kan alltså förekomma på vissa mottagare i Sverige vid särskilda atmosfäriska förhållanden. För närvarande överväger Post- och telestyrelsen samt Teracom AB åtgärder som skulle kunna förbättra situationen.

Stockholm den 7 maj 2014

Anna-Karin Hatt

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.