Stödboende för ungdomar
Skriftlig fråga 2016/17:800 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-02
- Överlämnad
- 2017-02-03
- Anmäld
- 2017-02-14
- Svarsdatum
- 2017-02-15
- Sista svarsdatum
- 2017-02-15
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Riktlinjerna för HVB-hem och stödboende skiljer sig åt. Det innebär i dag att om två killar som har fyllt 18 år och har delat rum på ett HVB-hem i morgon ska flytta till en lägenhet, kan de inte längre dela rum enligt riktlinjerna för stödboende. Den här lagstiftningen gör det svårt för kommunerna att anordna boenden, inte minst med tanke på den bostadskris som råder i landet och att de som redan står i bostadskö eller vill flytta hemifrån också måste ha en möjlighet att få boenden.
I dag gäller att man kan dela rum på HVB-hem men inte inom stödboende. Detta bör ändras. Vid placeringen i delade rum ska individuella hänsyn tas till vilka som kan dela rum.
Därför vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Avser statsrådet att ta initiativ till en snabb lagändring, så att personer även kan dela rum i stödboende?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:800 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Dnr S2017/00712/FST | ||
Socialdepartementet |
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:800 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Stödboende för ungdomar
Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser ta initiativ till en snabb lagändring, så att personer även kan dela rum i stödboende.
Den 1 januari 2016 infördes den nya placeringsformen stödboende för barn och unga i åldern 16–20 år. Tänkbara målgrupper är barn och unga som tidigare varit placerade, barn och unga som lever i en otillfreds-ställande hemmiljö samt ensamkommande.
Regeringen ansåg det vara angeläget att det finns tillgång till fler placeringsformer för barn och unga som svarar mot barn och ungas faktiska behov. Även kommunerna efterfrågade fler alternativ på ytterligare placeringsformer. Stödboende infördes därför som ett kompletterande lagreglerat placeringsalternativ för barn och unga som inte har behov av sådana vård- och behandlingsinsatser som motiverar en placering i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB).
Av propositionen framgår att det huvudsakliga syftet med den nya placeringsformen är att, under trygga former, träna och förbereda barnet eller den unge för ett självständigt boende och vuxenliv och att det bäst uppnås genom att barnet eller den unge har ett eget boende. Med ett eget boende avser regeringen ett boende som är mer självständigt än HVB, dvs. att barnet eller den unge bor i en lägenhet eller i en liknande boendelösning. Ett eget boende utesluter dock inte ett delat boende med andra barn eller unga som är placerade i stödboende, vilket också framgår av Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om stödboende. Kommunerna har också möjlighet att tillgängliggöra stödboenden genom andra boendelösningar, t.ex. studentkorridorer eller liknande boenden i anslutning till en folkhögskola där barnet eller den unge har ett eget rum.
Socialstyrelsen har regeringens uppdrag att följa upp och utvärdera den nya placeringsformen. Myndigheten kommer att följa utvecklingen av och bedöma hur placeringsformen stödboende svarar mot behoven hos flickor och pojkar samt vuxna och hur stödboenden utformas och bemannas.
Stockholm den 15 februari 2017
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.