Stöd till ryska demokratikämpar

Skriftlig fråga 2014/15:64 av Birgitta Ohlsson (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-11-12
Överlämnad
2014-11-13
Anmäld
2014-11-14
Sista svarsdatum
2014-11-19
Svarsdatum
2014-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Situationen för de mänskliga rättigheterna i Ryssland är mycket oroande och försämras kontinuerligt. Exempelvis registrerar Ryssland sedan 2012 alla civila organisationer som mottar finansiering från utlandet. Organisationernas möjligheter att verka beskärs dessutom genom ökade kontroller, där ryska myndigheter genomför razzior på basis av påhittade brott mot exempelvis skattelagstiftningen.

Situationen för hbtq-personer har också förvärrats under senare år. 2013 förbjöd Duman vad de kallar sexuell propaganda mot barn. I praktiken var lagändringen ett sätt att försvåra för hbtq-organisationer. Utöver detta har den homofoba retoriken stärkts och våldet mor homosexuella ökat i omfattning.

Mot bakgrund av detta är det av största vikt att stärka ryska civilorganisationer som arbetar för demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Isabella Lövin:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att stärka biståndet till demokratikämpar och civilsamhällesorganisationer i Ryssland? 

Svar på skriftlig fråga 2014/15:64 besvarad av Isabella Lövin (MP), statsråd

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:64 av Birgitta Ohlsson (FP) Stöd till ryska demokratikämpar

Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att stärka biståndet till demokratikämpar och civilsamhällesorganisationer i Ryssland.

Låt mig först slå fast att det ligger i Sveriges och övriga Europas intresse att öka förutsättningarna för att Ryssland ska kunna gå mot ett mer demokratiskt och öppet samhälle. Den politiska utvecklingen i Ryssland visar på ett stort behov av att verka för att demokrati och respekt för mänskliga rättigheter utvecklas och fördjupas. Det blir allt svårare för våra svenska och ryska partners att samarbeta på grund av nya repressiva ryska lagar. Till exempel måste ryska registrerade organisationer som får ekonomiskt stöd från utlandet även registrera sig hos ryska justitieministeriet. Därefter benämns de vara ”utländska agenter”, vilket är ord som klingar mycket illa i Ryssland och som i princip leder till att verksamheten och finansieringen för välrenommerade ryska civilsamhälles- organisationer som t.ex. Memorial stryps. Till detta kommer lagstiftning som begränsar hbtq-organisationers möjligheter att verka.

Utifrån dessa allvarliga omständigheter är det civila samhället en central aktör. Det är viktigt att det svenska stödet bidrar till att det civila samhället i Ryssland kan fortsätta, bibehållas och utvecklas, både vad det gäller kapacitet samt långsiktighet. Det handlar bl.a. om att, via tillgängliga kanaler, ytterligare utveckla samarbeten med demokratiska krafter som finns i det ryska samhället, organisationer, fritänkande journalister, näringsliv, partiväsende eller kommunsamarbeten. Det är viktigt att att fortsätta det stöd som inleddes efter Sovjetunionens kollaps, t.ex. stöd till organisationer som hjälper utsatta personer, såsom att ge juridisk hjälp i MR-frågor, arbeta med att upplysa om kaukasiska fängelseinterners rättigheter och hbtq-personers situation i tider då

deras mänskliga rättigheter alltmer kränks. Samtidigt behövs också ett stöd till bredare samarbeten med det ryska samhället, såsom inom idrott, kultur, vänorter och miljö. Flera län och kommuner har samarbeten som har pågått länge, vilket är en utmärkt grund att bygga vidare på. Som exempel kan nämnas Västerbottens samarbete med ryska Karelen som förnyades i år med sikte på 2020.

Den politiska utvecklingen i Ryssland är oroande, inte minst för det civila samhället. Sverige bör därför stödja demokratiska krafter i Ryssland och främja en positiv utveckling. Det är viktigt att både slå vakt om och bidra till att utveckla det civila samhället i Ryssland samt att verka för att folk-till-folk kontakterna ökar.

Sveriges samarbete med Ryssland styrs av en strategi för åren 2014-2018. Regeringen ämnar dock se över möjligheterna att stärka och utveckla stödet till det civila samhället i Ryssland.

Stockholm den 21 november 2014

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.